Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите – песимисти за доходите си, влагат в спестявания

Снимка: Ани Петрова

Българите остават с песимистична нагласа за финансовото си състояние през следващите 12 месеца, показва анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ), проведено през юли т.г. по метода на интервю лице в лице.

Въпреки че нагласите за икономическото развитие в страната са по-добри от тези, отчетени през месец април, българите както от градовете, така и от селата са песимисти за бъдещото състояние на семейния си бюджет, показва анализът. Очакванията за покачване на цените на основните потребителски стоки за периода са умерени, като анкетираните посочват, че през изминалите месеци е имало дори понижение на цените на някои продукти.

Изследването на НСИ показва и, че през юли 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 3.3% в сравнение с април, като при населението в градовете увеличението е 2.7 %, а при това в селата - 4.5 %.

Същевременно, депозитите в банките на бизнеса и домакинствата в края на юни бележат нарастване с 9% на годишна база, достигайки обща стойност от 83,178 млрд. лева, показват актуалните данни на Българската народна банка (БНБ). Към края на второто тримесечие банковите спестявания на домакинствата възлизат на общо 57,171 млрд. лева, или - със 7,8% повече спрямо година по-рано. Депозитите на фирмите в края на юни прехвърлят 26 млрд. лв., което е ръст от близо 12% на годишна база.

От статистиката на БНБ е видно и, че към края на юни депозити от над 1 млн. лв. имат 3 945 компании, което е с 16% повече спрямо юни 2019 г. При физическите лица спестявания от по над 1 млн. лв. в банки имат 987 души, като броят им е със 7,8% повече в сравнение с година по-рано. По отношение на кредитите, фирмите и домакинствата в България дължат на финансовите институции общо 59,369 млрд. лева, като сумата е с 4,9% повече спрямо година по-рано.

В края на второто тримесечие на 2020 г. компаниите са изтеглили банкови заеми в размер на 34,8 млрд. лв., което представлява ръст от 2,9% на годишна база. При домакинствата - задълженията към банките под формата на кредити възлизат на 24,55 млрд. лв., което е почти 10% повече спрямо юни 2019 г. 127 са българите, изтеглили кредити от над 1 млн. лв. или – с 48 души по-малко спрямо юни м.г. При фирмите 5123 имат заеми за над 1 млн. лв., което е 0,3% по-малко спрямо края на юни 2019 г.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30