Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От три страни е ограничен пожарът в Сакар планина

Снимка: БТА

Големите пожари в общините Свиленград и Тополовград, вече са ограничени от три страни. Това съобщи на брифинг в село Студена главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Днес ще се работи по овладяването на фронта на пожара между селата Маточина и Варник в Сакар планина, които са на километър от турската граница. Ако до обяд огънят не бъде спрян, ще се търси помощ от турска страна. 

Огънят не е допуснат до населените места. Няма пострадали и загинали хора. Площта, засегната от пожара, е повече от 50 хиляди декара. Това са сухи треви и храсти, но на места и борови масиви. 

Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово, информират от полицията в Ямбол. Огънят е вилнял в продължение на две денонощия и е обхванал площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти, съобщават кореспондентите на БНР.

По думите на Николов, през изминалото денонощие са гасени общо над 120 пожара. Най-често пожарите са в резултат на човешка дейност.

гл. комисар Николай Николов / Снимка: БГНЕС

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08