Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината пълнолетни българи искат предсрочни избори

50% от пълнолетните българи подкреп​ят идеята за предсрочни парламентарни избори. Това показва проучване на Агенция за количествени и качествени социални и пазарни проучвания АФИС, направено в началото на август.

19% са за запазване на кабинета, за 16% по-добрият вариант е смяна на отделни министри, а за други 15% - съставянето на нов кабинет в рамките на сегашния парламент.

За 52% от анкетираните причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“. Недоволството е породено от липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около Covid-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Това усещане се споделя от относително равен дял от всички социални и демографски групи, като единствено изключение са хората с по-високи доходи.

За 49% двигател на протестите е възмущението от корупцията, за 26% - борбата между олигарсите, за 22% - политическите амбиции на опозицията, а за 11% - действията на външни сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04