Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новости в организацията на учебния процес в българските училища зад граница

Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина
Снимка: БГНЕС-архив

Учениците в българските неделни училища в чужбина, изучавали изцяло в електронна среда български език и литература и история и география на България, ще получават удостоверения за завършено обучение по тези предмети, предаде БТА. Те няма да се явяват на приравнителни изпити, ако решат да се върнат в българската образователна система.

Това предвижда проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, информира пресцентърът на Министерството на образованието и науката. По този начин ще се реши въпросът с обучението в неделните училища при епидемиологична обстановка и други извънредни обстоятелства.

Измененията предвиждат също младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище. Предвижда се и повече ученици да имат възможност да завършат обучение в неделни училища за два класа, в рамките на една учебна година. 

Снимка: Веселина Киричева
В групите за подготовка на кандидат-студенти могат да бъдат включвани както ученици във втори гимназиален етап на средно образование в българско неделно училище, така и в друго училище на територията на съответната държава.

Във връзка с епидемията от Covid-19, е предвидено финансиране при минимален брой кандидат-студенти от 5 души в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации, география и икономика, вместо досегашното изискване за 10 души. 

Предвидени са и разпоредби, чрез които да се повиши контролът и прозрачността при организиране на дейностите в неделните училища и при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет, сред които е ежегодният избор на родителски съвет. Годишният доклад със становище за резултатите от дейността на училището вече ще трябва да се изготвя не само от родителския съвет, но и от училищния ръководител, като ще се подписва от председател на родителския съвет, представляващия организацията и училищния ръководител, информира още БТА.

Съставил: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08