Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новости в организацията на учебния процес в българските училища зад граница

Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина
Снимка: БГНЕС-архив

Учениците в българските неделни училища в чужбина, изучавали изцяло в електронна среда български език и литература и история и география на България, ще получават удостоверения за завършено обучение по тези предмети, предаде БТА. Те няма да се явяват на приравнителни изпити, ако решат да се върнат в българската образователна система.

Това предвижда проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, информира пресцентърът на Министерството на образованието и науката. По този начин ще се реши въпросът с обучението в неделните училища при епидемиологична обстановка и други извънредни обстоятелства.

Измененията предвиждат също младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище. Предвижда се и повече ученици да имат възможност да завършат обучение в неделни училища за два класа, в рамките на една учебна година. 

Снимка: Веселина Киричева
В групите за подготовка на кандидат-студенти могат да бъдат включвани както ученици във втори гимназиален етап на средно образование в българско неделно училище, така и в друго училище на територията на съответната държава.

Във връзка с епидемията от Covid-19, е предвидено финансиране при минимален брой кандидат-студенти от 5 души в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации, география и икономика, вместо досегашното изискване за 10 души. 

Предвидени са и разпоредби, чрез които да се повиши контролът и прозрачността при организиране на дейностите в неделните училища и при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет, сред които е ежегодният избор на родителски съвет. Годишният доклад със становище за резултатите от дейността на училището вече ще трябва да се изготвя не само от родителския съвет, но и от училищния ръководител, като ще се подписва от председател на родителския съвет, представляващия организацията и училищния ръководител, информира още БТА.

Съставил: Дарина Григорова


Още от категорията

2,8% от здравните разходи в България отиват за профилактика

През 2018 година средно в ЕС държавните и частните разходи за профилактика са 2,8% от общите разноски за здраве. В България показателят е колкото средното за ЕС равнище – 2,8%, предаде БТА. Най-висок този дял е в Италия – 4,4%.  Съотнесени към броя..

публикувано на 18.01.21 в 16:48

6,4% са новозаразените с Covid-19 при направени 1194 теста

За последното денонощие  новите случаи на заразени с коронавирус в страната са 77 при направени 1194 теста , сочи в Единният информационен портал.  Хоспитализирани са 3485 души, от които 341 са в интензивно отделение . От началото на пандемията..

публикувано на 18.01.21 в 08:40

Започва втората фаза на ваксинирането срещу коронавирус

От днес започва имунизацията срещу Covid-19 на хората от втората фаза в областите, в които са поставени ваксини на достатъчно медици. Според националния план за ваксиниране втората група обхваща обитателите и персонала от домовете за възрастни,..

публикувано на 18.01.21 в 06:10