Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствените протести продължават и тази вечер

| обновено на 12.08.20 в 20:11
Снимка: БГНЕС

За 35-а поредна вечер антиправителствените протести в столицата продължават.  Импровизираните барикади на възловите кръстовища пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и площад „Независимост“ остават. Мотивацията на демонстрантите е да „събудят българския народ“ и премиерът Бойко Борисов „да чуе гласа на хората“.

В старопрестолния град Велико Търново тази вечер е планирано протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно. Очаква се по-късно гражданската инициатива да блокира движението в града.

В Пловдив и Варна протестите също продължават с традиционните шествия и блокади на движението по централни улици.

По-рано днес автошествие от протестиращи блокира за кратко движението на АМ „Тракия“.

Снимка: БТА
В следобедните часове викове "оставка" и "мафия" се чуха и пред посолството на Германия у нас. С демонстративно едноминутно затваряне на очи протестиращите  поискаха реакция от Берлин и европейските институции за случващото се в България и зададоха въпрос "Толерира ли Берлин корупцията?".

От своя страна посолството на Република Германия в София публикува във Фейсбук позиция, в която се посочва, че Берлин не може да се меси във вътрешнополитически дела на България.

Според организатора на гражданската акция Павел Божилов обаче, корупционните практики при усвояването на европейските фондове са европейски въпрос и това по никакъв начин не е намеса в суверенитета на страната ни. По думите му целта на тази спонтанна акция е била да подсети Европейската комисия да вземе отношение към случващото се в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35