Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното заседание на парламента пропадна, протестиращи скандираха "Оставка!"

| обновено на 13.08.20 в 13:59
Снимка: БГНЕС
Предвиденото за днес извънредно заседание на парламента пропадна. В залата се явиха 78 депутати при необходим кворум от 121 души. Сред прекъсналите лятната си отпуска бяха депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО предварително съобщиха, че няма да влязат в зала. 

След като председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че не може да се проведе заседание, от залата се чуха викове "Оставка", отправени от левицата.

На заседанието, свикано по искане на БСП, трябваше да бъдат разгледани две точки.

Парламентът трябваше да задължи кабинета в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от Covid кризата. 

Задава се икономическа и социална криза. Смятам, че много закъсняваме с мерките, които са необходими, за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. В редица европейски държави отдавна въведоха реални мерки, които омекотяват кризата. Българското правителство не прави нищо такова“, аргументира искането лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дневният ред на извънредното заседание на депутатите предвиждаше също така изслушване на премиера Бойко Борисов, както и на вътрешния министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи граждани по време на националната конференция на ГЕРБ.

Преди заседанието пред сградата на парламента се събраха протестиращи. Те посрещнаха народните избраници с яйца и домати и с викове "Оставка!". 


След като стана ясно, че извънредното заседание не може да се проведе, пред сградата на парламента възникна напрежение между протестиращи и подкрепящата правителството журналистка Ива Николова от агенция ПИК. При излизането й от сградата на Народното събрание тя беше замервана с яйца, което наложи тя да се укрие зад полицейски кордон. По-късно протестиращите се разотидоха, информираха репортерите на БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00