Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалният парк „Камбаните“ навърши 41 години

Снимка: БГНЕС

Истинско пътуване назад във времето предлага единственият по рода си парк, създаден в София с идеята да бъде символ на стремежа за мир и разбирателство в целия свят. Така една до друга застават камбани, изпратени от десетки държави – екзотични, причудливи, които ни приканват да ги доближим, за да чуем техния глас.

Днес парк „Камбаните“, освен че е живописно място за разходка сред природата, ни предлага да се потопим в недалечното минало на България, което вълнува по-младото поколение българи, а и гости от чужбина, водени тук от любопитство към паметниците от епохата на Желязната завеса.

Монументът „Камбаните”

Това е един от най-интересните и посещавани паметници на монументалното изкуство у нас, запазен от времето на социалистическа България. Подобно на други мащабни проекти от това време, в изработването на парк „Камбаните“ са вложени много средства и труда на едни от най-талантливите скулптори и архитекти за времето, сред тях са Крум Дамянов, Михаил Бенчев, инж. Антон Малеев и др. В центъра на парк-комплекса е разположен огромен бетонен монумент с височина 37 метра, състоящ се от 4 вертикални пилона, върху които са поставени част от камбаните. Около този основен монумент са изградени редица по-малки бетонни структури, където са закачени камбани от различни държави (днес те са около 100). Идеята е всеки да може да ги докосне и сам да чуе „гласа на камбаните“.


Историята

През 1979 г. България иска да остави на заден план политическите сблъсъци от Студената война и да се покаже пред международната общност като толерантна и отворена към света държава. Тогава, по инициатива на Людмила Живкова, дъщеря на бившия първи – Тодор Живков, се провежда детската асамблея „Знаме на мира”. Първият голям фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО официално е открит на 16 август 1979 година в покрайнините на столичния град. Едновременно с това е отворен и комплексът „Камбаните“, където впоследствие са монтирани всички 107 камбани, донесени от чуждестранните делегации, от различни точки на света.


Защо оприличават монумента на огромен перкусионен инструмент, как младите хора днес гледат на този паметник от епохата на Желязната завеса разказва публикацията Монументът „Камбаните“ край София не се руши, а се разкрасява в навечерието на своята 40-а годишнина от колекцията на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС, Facebook/DetskaAsambleya




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16