Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия внася нов проект за конституция

Бойко Борисов ще се оттегли от премиерския пост в деня, в който парламентът гласува решението за избори за ВНС

| обновено на 14.08.20 в 14:05
Снимка: dnevnik.bg

ГЕРБ ще внесе проект на нова конституция и ще свика Велико народно събрание, за да бъде направен рестарт на държавата, обяви премиерът Бойко Борисов в обръщение до гражданите. “В момента, в който парламентът реши да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден”, заяви той.

ВНС трябва да намали броя на депутатите от 240 на 120, както и да прекрати действието на Висшия съдебен съвет и да създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Освен това трябва да гласува нов петгодишен мандат на главния прокурор вместо досегашните 7 години и първият обвинител в държавата да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание, което да приема доклада му.

“Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, се казва още в обръщението на премиера.

Той обяви, че в момента, в който Народното събрание приеме решение за провеждане на Велико Народно събрание, ще се оттегли от поста. 

Протестиращите в столицата определиха обявените решения на премиера Бойко Борисов като печелене на време. Те заявиха, че продължават с исканията си за оставка. В интервю за БНР един от инициаторите на гражданските протести - Арман Бабикян, каза, че предложенията на премиера нямат почти нищо общо с исканията на протестиращите. „Изглеждат ми като сериозна и едра крачка назад на човек, който е отчаян и се опитва със сетни сили да се закрепи на гребена на властта още известно време“, коментира Бабикян. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34