Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депозиран е проектът за нова Конституция

| обновено на 17.08.20 в 16:33
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова е депозирала в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на БългарияС промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Дава се право на избор  на гласоподавателите за начина, по който искат да гласуват - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система - 200  народни представители да се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.
Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. С това ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание, съобщават репортерите на БНР.

Готовността за това действие бе анонсирана преди обед от премиера и лидер на ГЕРБ. В изявление, излъчвано във "Фейсбук" страницата му, Бойко Борисов изрази желание за среща с коалиционните партньори и поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, които да подкрепят предложението за нова конституция още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември. Борисов поиска също депутатите на ГЕРБ да проучат дали е възможно събирането на мнозинство от 160 депутати за свикване на Велико народно събрание. По повод изказванията на протестиращите, че решенията на ГЕРБ целят да отложат във времето оставките на премиера, правителството и главния прокурор, Борисов отбеляза, че е дал разпореждания всичките предложения на ГЕРБ за Конституцията, ВНС и машинното гласуване да бъдат изпълнени максимално бързо.

Междувременно стана ясно, че в Европейския парламент е внесено искане за дебати по институционалната криза в България, подкрепено от 55 европейски депутати. Сред подписалите го са представители на ЕНП, на либералите, като голяма част са от групата на зелените и от групата на социалистите и на демократите. Това съобщи в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев, който подчерта, че "няма никаква политическа и човешка логика да се крием от дебат по очевиден проблем“. Според Кънев това е общоевропейски проблем  и "допускането на такова ниво на разграждане на държавността в която и да е държава поставя под много голям риск европейските приоритети". По думите му, Европа започва да харчи много повече публични средства, а успоредно с това - решение на корупционния проблем няма. Затова Кънев е убеден, че европейските лидери и институции са длъжни да погледнат към България, за да не допуснат проблеми със собствените си европейски приоритети. "България може да се превърне в много лош пример за западноевропейските данъкоплатци“, изтъкна още Радан Кънев.

По повод предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание, евродепутатът подчерта, че не можем да си позволим Конституцията да бъде обект на трикове за оцеляване в политиката, а конституционният дебат да разделя обществото. Той отбеляза, че това е „много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер“. Според Кънев, това е поредно потвърждение, че България е изправена пред много тежка криза и решения и има "много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Нужно е обединение "не около един човек и една партия, а като общество“, подчерта Радан Кънев.

Съставил: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54