Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири извънредни мерки в помощ на производителите на грозде и вино

Снимка: архив

За първи път гроздопроизводителите могат да кандидатстват по регламента de minimis и да получат държавна помощ от 250 лв. на хектар.

По мярката Covid от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 подпомагането зависи от размера на площите на даденото стопанство. Така производителите, които отглеждат лозя до 1 хектар, ще получат 300 лв., а тези със стопанство над 50 хектара - 13 500 лв.

Снимка: Министерство на земеделието

По време на среща в Поморие с представители на бранша от Югоизточна България, заместник-министърът на земеделието Лозана Василева обясни, че хората трябва да получат парите си до края на септември и по двете мерки. „В рамките на един месец има прием на документи, обработка и изплащане. Целта е максимално бързо средствата да стигнат до земеделските производители“, каза Василева.

Снимка: БГНЕС

Заради извънредната ситуация с епидемията от коронавирус са разработени още две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Едната от тях е за събиране на реколта „на зелено” и на гроздопроизводителите вече са изплатени над 1,5 млн. лв. за 544 хектара площ. Другата мярка е за кризисно съхранение на вино и по нея се очаква да бъдат преведени около 5 млн. лв. В Бургаска област осем души са се възползвали от тази мярка и ще получат около 1,5 млн. лв. за запазване на гроздовия еликсир, който няма да успеят да пласират заради ограничения пазар.

На срещата с представители на бранша Лозана Василева ги призова да участват по-активно в разработването на мерките за новия програмен период, както и да изпращат мнения относно проекта за Наръчник за земеделските практики от полза за климата и околната среда. На свой ред, директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че всички предложения, обсъждани през м.г., вече са факт.

Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка „Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, подчерта той. По думите му управниците не могат да се месят в ценообразуването, нито да отпускат пряка държавна помощ.

Снимка: pixabay




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25