Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арт резиденция в Делейна търси модел за възраждане на българското село

Снимка: ideasfactorybg.org

Заселено на два километра от сръбската граница – в географската периферия на страната ни, Делейна изтлява в изолация, сиромашия и демографски срив подобно на много други български села. Група млади хора обаче съвсем скоро ще построят там своята артистична резиденция, за да покажат как чрез езика на изкуството може да се мисли в бъдеще време дори за най-закътаното място на картата.

В Делейна петима български и още толкова чуждестранни творци в продължение на три седмици ще търсят работеща формула за жизнени села в северозападния край. Те ще обитават въображаемо пространство, наречено “Артистична резиденция”, в което ще се опитат да “рехабилитират онзи мускул на общественото въображение, който не е способен днес да си представя селото”, според организаторите от сдружение “Фабрика за идеи”.

Идеята ни е провокирана от липсата на млади хора, на достъп до култура и на преводачи на ценностите на съвременен език в българските села – казва Янина Танева, основател на “Фабрика за идеи”. – Затова и гледаме на артистите, които ще дойдат не само в Делейна, но и в други села до края на годината, като на медиатори между местните съкровища и останалия свят.”

Българските артисти ще живеят в една от селските къщи и ще работят “на терен”, докато чуждестранните ще помагат с идеи от дистанция. За съжаление, първоначалните планове всеки гостенин да бъде настанен в отделно семейство няма как да се осъществят заради епидемията от коронавирус. Това обаче не означава, че местните хора няма да бъдат въвлечени в творческия процес. Именно общуването с тях ще вдъхновява артистичните проекти, били те аудио-визуални, документални филми, инсталации, намеса в средата, разкази с илюстрации или други произведения.

“Артистите имат за цел да създадат социално ангажирано изкуство – продължава Янина Танева.

А ние ще ги срещнем със селото, за да видим какво ще се роди – какво селото ще покаже и разкаже, какво артистите ще прочетат между редовете и оформят в послание. Оставили сме широка врата за различни дисциплини в изкуството. Може да е театрална форма, може да е изобразителна или пък фотография, но важното е да служи на селото, отразявайки неговите проблеми и надежди. Защото огромният дефицит на българското село в момента е липсата на достъп до култура извън тази, която се създава в самата общност.”

Младите хора ще заложат именно на потенциала на изкуството да лекува, още повече че той е търсен от самите жители на селото. “Не се нуждаем толкова от доброволци, колкото от духовни преживявания”, споделят делейчани.

“Ние не можем да заместим държавната политика, която, за съжаление, липсва – казва още Янина Танева. – Тенденциите в селата са необратими и това е известно от една национална стратегия, писана още през 2007 г. Така че са нужни много усилия, за да може поне малкото все още обратими процеси да бъдат забавени или спрени. В селата има няколко основни проблема – липса на демократичност, защото хората не могат да избират собствените си кметове, когато намалеят под 250 души; липса на достъп до здравеопазване; липса на достъп до образование; липса на достъп до култура. Според нас образованието и културата са основата, за да може всичко останало да се промени. И когато срещнем едно традиционно българско село с млади хора от града, които носят различни култура и знание, се раждат и решения, и нови пътища.”

Какви идеи и форми на изкуство ще се родят от срещата между младите и възрастните, между града и селото, ще стане ясно в края на артистичната резиденция, която ще се проведе от 24 август до 14 септември в село Делейна.

Снимки: ideasfactorybg.org

Още от категорията

„Моята булчинска рокля“ проговаря на 44 езика

Сключването на граждански брак, обричането на вечна вярност или най-общо казано – сватбата - е свещен акт в живота на всяка влюбена двойка . Чака се с особен трепет, нерядко е съпроводен от страх и неувереност, не липсва и дозата суетност и..

публикувано на 18.10.20 в 07:05

Започва VI Международен кино-литературен фестивал "Синелибри"

VI-ият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри", който започва днес, ще премине под мотото "Възпитание на чувствата" – с препратка към един от най-влиятелните френски писатели на 19-и век - Гюстав Флобер. Събитията от..

публикувано на 18.10.20 в 05:25

Фестивал за свободен театър промотира независимото изкуство

В събота, 17 октомври, започва 10-ият юбилеен Фестивал за свободен театър в София. Идеята на събитието е да промотира независимото сценично изкуство. Тази година негова централна тема ще бъде вечният конфликт ЕГОСИСТЕМА/ЕКОСИСТЕМА.  В дните до..

публикувано на 17.10.20 в 05:05