Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите пътувания на българите намаляват

Туристите се завръщат в музеите на Велико Търново

Снимка: БНР - архив

През второто тримесечие на годината 447.2 хиляди българи са пътували към туристически дестинации, съобщи БТА. Едва 6.8 % от тях са пътували в чужбина, докато 92.7% само в България, а 0.5 % са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г., общият брой на пътувалите над 15-годишна възраст намалява с 63.3 %. През второто тримесечие на 2020 г. най-много са пътували сънародниците ни на възраст 25 - 44 години, или 45.3 на сто от всички пътували хора. Като цяло във всички възрастови групи преобладават пътуванията, осъществени в страната. 

Като потвърждение на факта, че българинът залага на пътувания в рамките на България идва и информацията от старопрестолната ни столица. Туристите се завръщат на Царевец и в музеите на Велико Търново въпреки пандемията от Covid-19, съобщава БТА като се позовава на информация от пресцентъра на Регионалния исторически музей. 



Според данните за месец юли, посетителите на архитектурно-музейните резервати на открито и закрито в града са били 18801. Отчита се, че влиянието на пандемията, засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща и във Велико Търново, защото през месец юли на 2019-а година туристите са били близо 4 пъти повече спрямо настоящата година.

Като положителна тенденция от музея отчитат, че само през миналия месец на настоящата година посетители на музейните обекти в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма "Царевград Търнов - звук и светлина". Крепостите "Царевец" и "Трапезица", както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.




Снимки: БНР -архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10