Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 17-21 август 2020 г.

Зоран Заев обяви членовете на новия кабинет на Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС
След като лидерите на Социалдемократическия съюз на Северна Македония (СДСМ) и на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – Зоран Заев и Али Ахмети, постигнаха споразумение за формиране на парламентарно мнозинство, на ново правителство и разделяне на министерствата, вече е ясен съставът на бъдещото правителство на Северна Македония, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

Сред обявените от бъдещия премиер Зоран Заев министри, от СДСМ в кабинета са Оливър Спасовски – на вътрешните работи, и Радмила Шекеринска – на отбраната. Настоящият външен министър Никола Димитров ще бъде вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси. Сред фигурите, определени от ДСИ, са Буяр Османи – министър на външните работи, Фатмир Бесими – министър на финансите, Крешник Бектеши – министър на икономиката.

Новият кабинет ще има 19 министерства, вместо сегашните 26. Приоритетите, на които ще акцентира в работата си правителството са: икономика, съдебни реформи, капиталови инфраструктурни проекти, околна среда и инвестиции в здравеопазването.

Турция откри енергоресурси в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция е намерила значителни газови залежи в Черно море. Ако газът може да бъде извличан с търговска цел, това ще помогне на страната да намали зависимостта си от вноса на енергия.

Турският сондажен кораб „Фатих“ започна проучвания за нефт в морския участък „Туна – 1“ в Черно море точно преди месец. Това са първите проучвания, които Анкара извършва със собствен сондажен кораб. Според експерти начаните доставки от новите находища ще могат да бъдат реализирани след поне около 7-10 години, като ще са необходими инвестиционни разходи в размер на 2-3 милиарда долара.

Съветник на гръцкия премиер Мицотакис се оттегли заради свои коментари

Снимка: tovima.gr
Главният съветник по националната сигурност на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис – Александрос Диакопулос, се оттегли, след като изказа предположение, че Гърция е отстъпила пред Турция на фона на непрекъснатите опити на Анкара да сондира за газ в източното Средиземноморие. Диакопулос заяви, че коментарите му – които той впоследствие оттегли, са предизвикали объркване и са създали проблем за Мицотакис и неговото дясноцентристко правителство, без това да е било неговото желание.

Заведенията в Румъния затвориха за час в знак на протест

Снимка: АП/БТА
В сряда, 19 август, заведенията на открито в Букурещ и редица други румънски градове спряха работа за час от 17.00 до 18.00 часа в знак протест срещу решението на правителството да не разреши отварянето на закритите пространства на ресторантите, съобщава в. "Ромъния либера", цитирана от БТА.

Според представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в протеста са се включили около 200 000 души, или половината от заетите в тези сфери.

Протестиращите преминаха през улиците на Букурещ с плакати "Менюто за деня – безработица" и „Ние сме 10% от частната работна ръка в Румъния. Има ли значение?“.

Заради коронакризата хотелите, ресторантите и кафенетата отчитат намаление на приходите от 60% спрямо миналата година и се опасяват, че този спад може да достигне 80%, ако въведените ограничителни мерки не бъдат променени.

Черна гора отложи началото на учебната година за 1 октомври

Снимка: pixabay
Разположената в Западните Балкани Черна гора отложи началото на учебната година за 1 октомври. Решението е взето по предложение на Националния координационен съвет заради епидемичната ситуация в страната, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

От Министерството на образованието са съобщили, че докато започне учебната година, ще се прилага важащото досега правило за платен отпуск на един от родителите, наставниците, осиновителите или на самотен родител на децата до 11 години.

Съставила: Миглена Иванова

Още от категорията

Правата на българите зад граница обсъдиха президентът и службите за сигурност

Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководителите на службите за..

публикувано на 01.03.21 в 17:25

Българите в Чикаго отбелязаха Баба Марта и в аванс - 3-ти март

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 3-ти март, като за 15-та поредна година развяха българското знаме в центъра на града. Събитието беше наблюдавано от нашите сънародници онлайн.  16 български и други фирми участваха в базар на художествените..

публикувано на 01.03.21 в 16:16

Google и Министерството на образованието ще си сътрудничат

Google ще предостави за всички ученици и учители в България някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност. Това предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и технологичната компания. По този начин..

публикувано на 01.03.21 в 15:32