Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургазлията Цанко Цанков подобри световен рекорд в маратонското плуване

Снимка: БНР Бургас

33-годишният Цанко Цанков подобри световния рекорд за дванайсетчасово плуване без прекъсване. Двукратният вицесветовен шампион за ветерани и носител на титли от държавни първенства започна атаката на рекорда тази сутрин в 7,30 ч. в петдесетметровия басейн на плувния комплекс "Флора" в родния си град.

Бургазлията преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване. 

"Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година", каза Цанков пред публиката от стотици души.

През 1998 г. словенецът Мартин Стрел поставя рекорда в Швейцария, постигайки 41 км и 200 м в петдесетметров закрит басейн. Двайсет и две години по-късно българинът преплува повече дължини за същите 12 часа.


Още от категорията

Христо Стоичков с номинация за дрийм тийма на всички времена

Българската футболна легенда Христо Стоичков е номиниран за най-добър ляв нападател в историята на футбола. Номинацията е в рамките на инициативата на авторитетното френско издание France Footbаll за определянето на идеалния отбор за всички времена...

публикувано на 20.10.20 в 17:04

Оливера Йевтич: Инцидентът на Софийския маратон е затворена страница

Радвам се, че имам толкова истински приятели в България. За мен инцидентът на маратона в София е затворена страница.   Радвам се, че покрай него разбрах колко близки приятели имам във вашата страна , е казала известната лекоатлетка на Сърбия Оливера..

публикувано на 16.10.20 в 11:25

Софийският маратон завърши с рекорди

Мароканците Йозеф Сбай и Радуан Нуини спечелиха 37-ото издание на Софийския маратон, пресичайки заедно финалната линия. Двамата поставиха и рекорд на трасето от 2 часа, 13 минути и 3 секунди, информира БНР-Хоризонт.  С фотофиниш за победител все пак..

публикувано на 11.10.20 в 23:18