Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлията Цанко Цанков подобри световен рекорд в маратонското плуване

Снимка: БНР Бургас

33-годишният Цанко Цанков подобри световния рекорд за дванайсетчасово плуване без прекъсване. Двукратният вицесветовен шампион за ветерани и носител на титли от държавни първенства започна атаката на рекорда тази сутрин в 7,30 ч. в петдесетметровия басейн на плувния комплекс "Флора" в родния си град.

Бургазлията преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване. 

"Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година", каза Цанков пред публиката от стотици души.

През 1998 г. словенецът Мартин Стрел поставя рекорда в Швейцария, постигайки 41 км и 200 м в петдесетметров закрит басейн. Двайсет и две години по-късно българинът преплува повече дължини за същите 12 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03