Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева с дългоочаквано завръщане в родния Пловдив

Снимка: sonyayoncheva.com

Добрите новини, свързани с изяви на елитни български музиканти у нас, продължават да пристигат, независимо от пандемията и политическите протести. Да си припомним само две от тях: вълнуващия концерт на Красимира Стоянова, с който през юни бе открит Международният фестивал „Дни на Балабановата къща“ и огромния успех на Александрина Пендачанска в „Макбет“ и постановката на Варненската опера. Сега почитателите на класическата музика у нас с нетърпение очакват поредното голямо събитие, в което отново блести името на българска оперна прима.

На 25 август, на сцената на Античния театър в Пловдив, е концертът на Соня Йончева. Той е част от програмата на фестивала Opera Open, а световноизвестната певица многократно сподели вълнението си, че ще пее в родния си град. „Нямам търпение да се разходя по главната на Пловдив и да пея на Античния театър – спомени от детството!“‒ написа тя в социалните мрежи.

Нека припомним, че Соня Йончева изпълнява главните роли в постановки на Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Йонас Кауфман… Тя е единственият артист в историята на Метрополитън, който в един сезон участва в три спектакъла, като всеки един от тях е предаван на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

Преди малко повече от месец, българското сопрано буквално покори публиката на концерта пред Айфеловата кула, посветен на Националния празник на Франция и излъчван по цял свят.


Последваха ангажименти в Италия, сред които Puccini Gala – концерт от арии из опери на Пучини на площад „Сан Мартино“ в Лука ‒ родния град на големия композитор. Преди дни Соня Йончева изнесе концерт, озаглавен „Ренесанс“ на Залцбургския фестивал. Заедно с Cappella Mediterranea под диригентството на Леонардо Гарсия Аларкон тя изпълни творби от Кавали, Монтеверди, Пърсел и други композитори от епохата. Публиката чу и прекрасно изпълнение на една красива българска народна песен – безмензурната „Заблеяло ми агънце“, оркестрирана от Кито Гато.


На сцената в Пловдив Соня Йончева ще представи и българския бас Божидар Божкилов. В края на юни тя обяви, че би искала на концерта, който е нарекла „Coming Back”, да даде шанс и на един млад изпълнител и прикани родните таланти да изпратят свои записи. Божидар (26 г.) е избран сред 50 певци „заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената“, според думите на оперната прима. Басът, който в момента работи в „Ла Скала“, ще изпълни арията на крал Филип II „Ella giammai m’amo” от операта „Дон Карлос“ на Верди. Програмата, която Соня Йончева е подготвила, включва музика от големите италиански оперни композитори Верди, Пучини, Маскани и др. В дуетите ще ѝ партнира тенорът Марин Йончев, както и оркестърът на Пловдивската държавна опера, диригент ‒ Найден Тодоров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15