Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Reuters

През последната  седмица редица държави промениха режима за влизане на граждани от България, заради динамичната епидемиологична ситуация с Covid-19. Вижте:

Сърбия отмени изискването за представяне на отрицателен PCR тест при транзитно преминаване през страната от 20 август.  Чуждите граждани, които преминават транзитно през Република Сърбия, могат да влизат в страната, без да е необходимо да притежават отрицателен тест за наличие на вируса SARS-CoV-2. Транзитното преминаване се ограничава за период не по-дълъг от 12 часа от момента на влизане на територията на Република Сърбия.

За лицата, които не преминават транзит, а влизат на територията на Сърбия от България, Румъния, Република Северна Македония и Хърватия остава изискването за задължително представяне на отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория на държава, от която съответното лице влиза в Република Сърбия.

Изискването за отрицателен PCR тест няма да се прилага и по отношение на чуждите граждани на съседни страни, които са жители в пограничните райони и които извършват селскостопански дейности или работят на територията на Република Сърбия. За целта работодателят от Република Сърбия трябва да е издал документ за трудова заетост, при условията на реципрочност.

Малта въвежда изискване за отрицателен PCR тест за лица, пристигащи от България, считано от 21-и август 2020 г.

Гражданите пристигащи в Малта от България, Румъния и испанските градове Барселона, Джирона и Мадрид е необходимо да представят негативен PCR тест, направен до 72 ч. преди влизане в страната.

Лицата, които не разполагат с предварително направен тест, по преценка на властите, ще бъдат тествани на летището или ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

За съдействие, българските граждани в Малта могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим, Италия (+39 06 322 4640, +39 06 322 4643, в извънработно време: +39 349 492 7764). Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството

Франция въвежда задължителен PCR-тест за български граждани, влизащи на френска територия. Тестът следва да бъде извършен при пристигане на летището след слизане от борда на самолета, при пътуване от следните държави: Южна Африка, Алжир, Аржентина, Армения, Бахрейн, Боливия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Обединени арабски емирства, Съединени щати, Екваториална Гвинея, Индия, Израел, Палестински територии, Киргизстан, Косово, Кувейт, Мадагаскар, Малдивите, Мексико, Молдова, Черна гора, Оман, Панама, Перу, Катар, Доминиканска република, Сърбия и Турция.

Резултатът от PCR теста е наличен в рамките на 24 часа след неговото извършване.

За лицата, пристигащи във Франция от следните страни: Бахрейн, Обединени арабски емирства, САЩ и Панама, PCR тестът е задължителен 72 часа преди качването на борда на самолет, отлитащ за Франция.

При необходимост от съдействие, обърнете се към българското посолство в Париж на телефон: 0033145518590, а в извънработно време: 0033623180993.

Израел включи България в списъка с т.нар. „зелени страни“ за влизане на израелска територия, считано от 20 август 2020 г. Това означава, че  при влизане в страната българските граждани следва да представят два документа – разрешение за качване в самолета и разрешение за влизане в Израел. Първото се попълва онлайн. То трябва да бъде заверено от израелските посолства или консулства, акредитирани в съответните „зелени страни“, да бъде разпечатано и представено на израелските гранични власти при пристигането в страната.

Чужди граждани от „зелени страни“, които притежават разрешение за качване в самолета, както и разрешение за влизане в Израел, няма да бъдат задължени да бъдат в изолация след пристигането си в страната. Те няма да бъдат поставяни под карантина и когато пристигат с полет с прекачване в „червени страни“, ако при престоя си в тях не са напускали транзитната зона на летищата.

Списъкът на „зелените и червените страни“, както и информация за начините за подаване на молба за получаване на разрешение за качване в самолета и за разрешение за влизане в Израел, са достъпни - ТУК

При необходимост от съдействие българските граждани в Израел могат да се обръщат към посолството на страната ни в Тел Авив (+972 547640089 и +972545954379)

Тунис премести България в т.нар. „оранжев списък“ с държави. Това означава, че от 26.08.2020 г. пътуващите от България за Тунис граждани задължително трябва да представят отрицателен PCR тест,  направен не по-рано от 72 часа преди отпътуването от България и не по-късно от 120 часа преди пристигането в Тунис. Съгласно действащите правила за влизане, пристигащите от страните в „оранжевия списък” ще бъдат поставяни под карантина в домашни условия. По искане на лицето, след 7-ия ден може да бъде направен нов PCR тест и при отрицателен резултат и липса на симптоми, карантината може да бъде прекратена. Тестът е за сметка на тестуваните лицата. Преди полета за Тунис всеки пътуващ трябва да попълни формуляр AirlinesGuideline.

При нужда от съдействие се обръщайте към българското дипломатическо представителство в Тунис (мобилен телефонен номер за неотложни случаи: +216 29 835 428). Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството.

Украйна облекчи режима си за влизане на български граждани на нейна територия. От Министерството на здравеопазването на Украйна са преместили Република България в списъка със страни от т.нар. „зелена“ зона.  Съгласно действащите правила за пристигащите от държава, обозначена в „зелената зона“, не се изисква представянето на отрицателен тест за Covid-19 или спазването на правилата на задължителната 14-дневна самоизолация. При влизане в Украйна от държава в "зелената зона" е необходимо гражданите да имат само застрахователна полица.

Гърция въведе ново изискване за своите граждани, пътуващи през  ГКПП „Маказа“. От 17 август гърците ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

До този момент гражданите на южната ни съседка бяха допускани да преминават през пункта и те се възползваха от това. Коментарите са, че най-ощетени от новата наредба ще бъдат жителите на Комотини и района. Те вече няма да могат да пазаруват евтини храни, стоки и гориво в България.

Напомняме, че отрицателният тест остава задължителен и за лицата с разрешение за пребиваване в Гърция.

През ГКПП „Маказа“ няма да бъдат допускани на гръцка територия туристи, независимо от коя държава пристигат.

Словения отмени задължителната карантина за пътуващите до страната български граждани, считано от 21 август т.г.

С решение на словенското правителство България е включена в т. нар. „жълт списък“ от държави, чиито граждани, пристигащи на словенска територия няма да бъдат подлагани на задължителна 14 дневна карантина. Наредбата важи и за всички пътници с временно и постоянно пребиваване в България, които пътуват до Словения.  За целта българските граждани следва да представят доказателства, че не пристигат от страна от т.нар. „червен списък“ на рискови държави, като разписки за нощувки, документи за собственост на недвижим имот и пр.

Следва да се има предвид при транзит през територията на Сърбия и Хърватия, че и двете държави са в „червения списък“. Следователно при влизане в Словения трябва да се представят доказателства, че лицето е преминало през тези държави без да спира на територията им. В противен случай пътуващият подлежи на 14 дневна карантина.

Допълнителна информация по темата може да бъде намерена на уебстраницата на Министерството на вътрешните работи на Словения. За съдействие можете да се  свържете с посолството на Република България в Любляна ( 00 386 1 28 31 899/900 и в извънработно време: 00 386 41 722 238).

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус, съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на около..

публикувано на 20.04.24 в 09:23

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05