Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48-ми ден на гражданското недоволство - оставки все още няма

Снимка: Ани Петрова

Организаторите на продължаващите 48-ми ден в София протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев призовават за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

В София остават блокадите с палаткови лагери на три централни кръстовища. Към момента обстановката в лагерите е спокойна. Сред обитателите им има българи, дошли специално заради протестите от чужбина. Един от тях е Александър Георгиев, който живее в Австрия. "Крайно време е българското общество да разбере, че е нужна тотална промяна", каза той в интервю за БНР. Той подчерта, че българите трябва да се научат на избори задължително  да ходят до урните. "Всеки един от нас трябва да упражни своето право на глас. Хора, гласувайте, за да не бъдете употребявани!", призова той.

По време на вчерашната 47-та вечер на гражданското недоволство адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че е внесъл в Прокуратурата искане по Закона за достъп до обществена информация да му бъде отговорено, дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция в Бояна.

Пред НДК контрапротестиращи събират подписи за импийчмънт на президента Румен Радев и срещу блокадите на възлови кръстовища в столицата.

Снощи се проведоха традиционните протести и в други градове на страната. Във Велико Търново недоволни от управлението преминаха с протестно автошествие по главния път София – Варна, но до блокади не се стигна.

За 46-та вечер шествие премина и по улиците на крайдунавския град Русе. В Пловдив граждани настояха за оставки на кабинета и главния прокурор на митинг пред сградата на общината в града, съобщи БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 1/6 от българското население няма средства дори за едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка. Данните са от анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите и бяха представени от КНСБ. Те показват, че общо 40 млн. или 15%..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Български ученици завоюваха 4 медала на Международната олимпиада по химия

Български ученици спечелиха 4 медала на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия, проведена от 21 до 30 юли. Те завоюваха един златен, един бронзов и два сребърни медала. Златото беше спечелено от дванайсетокласника Виктор Лилов,..

публикувано на 30.07.24 в 10:25

Жълт код за валежи във вторник е подаден за 10 области в Източна България

Във вторник , 30 юли, на запад ще има слънце и ще е топло. Над източната половина на страната ще е облачно и особено през нощта и до обяд ще има кратки, на места обилни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.  Минималните температури..

публикувано на 29.07.24 в 19:40