Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният пункт „Кулата-Промахон“ може да бъде блокиран

МВнР подкрепя протестите за отваряне на ГКПП „Илинден- Ексохи“

| обновено на 25.08.20 в 19:00
Снимка: Радио Благоевград

Граничният пункт Кулата-Промахон ще бъде блокиран, ако до понеделник гръцките власти не отворят граничен пункт „Илинден-Ексохи“ за товарни превози. Това заплашиха представители на бизнеса от Гоцеделчевско на днешния им протест при с. Господинци. Въпреки усилията на евродепутата Андрей Новаков и на народни представители от региона, които се опитаха днес успокоят хората, те не успяха да ги разубедят да се откажат от блокадата на пътя. Очаквам до края на месеца гръцката държава да преразгледа своята позиция, но не знам дали ще се случи, каза Новаков. Протестиращите обвиняват българските институции в бездействие и липса на адекватна комуникация с южните ни съседи.

По-рано днес Министерството на външните работи излезе с информация, че подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки през граничния пункт „Илинден-Ексохи“. В позиця на министерството се казва, че затварянето след 22 юли на ГКПП „Илинден-Ексохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата и нарушава правото на свободно придвижване на хора и стоки в ЕС. През последните седмици разпространението на Covid-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст, се казва още в разпространената от пресцентъра на ведомството информация и се уточнява, че към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

В понеделник премиерът Бойко Борисов постави въпроса за отпадане на забраните, пречещи на търговските и туристически пътувания, пред колегата си Кириакос Мицотакис, по време на срещата им в Атина.


Забраната за преминаване на всички видове превозни средства през пункта "Илинден - Ексохи" е наложена от гръцките власти до 31 август заради пандемията. Хората от пограничния район обаче имат опасения, че това няма да е краят и срокът на забраната за преминаване ще бъде удлжен, съобщи кореспондентът на БНР Кети Тренчева.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01