Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години след палежа, бившият Партиен дом отново е свидетел на протести

Снимка: Ани Петрова

26 август 1990 г. остава завинаги в историята на България с палежа на един от символите на властта в страната – сградата на бившия Партиен дом. 10 месеца след свалянето от власт на лидера Тодор Живков, гражданите все още се надяват на бързи и съществени промени, които да извадят страната от 45-годишната комунистическа власт. През лятото на 1990 г. парламентът решава да се премахнат всички социалистически символи от обществените сгради. Сред тях е и рубинената петолъчка, окичила пилона над централата на БКП. Депутатите от преименуваната на 3 април 1990 г. Българска социалистическа партия (БСП) са съгласни символът да бъде премахнат, но не бързат да изпълнят решението. Именно това нежелание е поводът, довел разгневената тълпа пред сградата, а един от протестиращите заплашва да се самозапали в знак на протест.


Разбира се това е само една от причините. След 10 ноември 1989 г. българите разбират за репресиите в лагерите на стария режим. Страната изпада в тежка финансова криза. Въпреки това изборите за Велико народно събрание през юни 1990 г., са спечелени от БСП. Разработваната нова конституция е оспорвана от демократичната опозиция. Неочаквано, по време на вечерния протест на 26 август 1990 г., пламъци от вътрешността на сградата погълват 40 помещения. Днес, 30 години по-късно, дело №53 за палежа отдавна е прекратено и забравено, а извършителите остават неизвестни.


Режисьорът Евгений Михайлов определя палежа за умишлен, организиран от БСП или от среди, свързани с Държавна сигурност. Фактът, че разследването не приключи и истината не излезе наяве показва, че тя е била неудобна, споделя и кинодокументалистката Малина Петрова. През 2009 г. тя показа своя филм „Приключено по давност“, създаден на базата на задълбочени проучвания на материалите по делото за палежа.

Това не е просто филм за един пожар на една партийна централа, това е филм за нашия злощастен преход – обяснява тогава Петрова в интервю за в.„Дневник“ – „Аз посветих доста години от живота си да разбера истината. Изчела съм планина от документи, стигнала съм до източниците, до фактите, преди да са ги подменили, проследила съм етапите на манипулациите и мога да кажа отговорно, че се страхуват. С основание, защото страшен ще бъде гневът. Когато този народ осъзнае истината, ще ги залее и ще ги издави."

Каква част от съхраняваните в Партийния дом документи на властта са изнесени и унищожени предварително, или изгоряли в пожара, остава загадка. Но „едно е безспорно доказано“, заяви в интервю за телевизия България он еър бившият депутат и общински съветник проф. Вили Лилков: „Първите месеци след 1989 г., бяха активно използвани от служители на Държавна сигурност, чиято задача беше да унищожават или присвояват архивите на службата. Друга истина е, че в сградата на Партийния дом са съхранявани много от архивите на МВР, чиито следи също се губят“.

Днес бившият Партиен дом, построен в периода 1950-56 г. като част от внушителен архитектурен ансамбъл, отново е ням свидетел на протести. Граждани отново настояват за законност и една различна България, в която искат да живеят. След края на парламентарната ваканция, от 2 септември, депутатите ще могат да чуват по-ясно призивите на протестиращите, защото заседанията на Народното събрание вече ще се провеждат на бул. Дондуков №1. Сградата бе ремонтирана, а обновената пленарна зала вече носи името на Премъдрост Божия – Света София.  

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Ани Петрова, архив, Стара София, Радио София, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27