Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Небеста – утопичното селце, за което мнозина мечтаем

7
Снимка: Facebook /Огнян Стефанов

Пандемията от Covid-19 накара много хора да променят начина си на живот и да преоценят кое за тях е наистина важно. В стремежа си да гарантират своята сигурност и да пощадят психиката си, някои преоткриха българското село. Други намериха време да се доверят на интуицията си и да осъществят идеи, които са отлагали с години. Или да се посветят на такива, които им хрумват на мига, например - докато пазаруват със семейството си в слънчев следобед. Оказва се, че тъкмо така пред погледа на фотографа Огнян Стефанов е изплувал образът на мечтано райско кътче. Първоначалният замисъл обаче е съвсем друг:

„Дъщеря ми пожела да ѝ купя силиконово лепило. След като ѝ го взех, заедно с кутия клечки за зъби, тя започна да си прави къщичка. Слагаше обаче твърде много клечки и лепило и исках да ѝ покажа как да направи по-голяма структура с по-малко материал. Така започнах да строя една кула и докато ѝ показвах как се получават нещата, постепенно макетът прерасна в едно селце нависоко. Реших, че това не е лоша идея, на която мога да придам по-реалистичен вид.“Освен с уютни за живеене къщи, населеното място разполага с множество стопански постройки, складове за провизии, висока наблюдателна кула, библиотека, места за отдих и спорт. Всичко това е създадено от всевъзможни изделия за еднократна употреба от дърво – бъркалки за кафе, дървени шишчета и клечки от сладолед, съединени с помощта на фибран и гипс. Макар да е изцяло въображаемо, селцето бързо се сдобива с име, което прекрасно приляга на неговата цел да се издига високо в небето – Небеста – Skyville.Огнян признава, че у нас в Родопите има места, където подобно селище би се вписало безупречно, заради чистотата и спокойствието наоколо
. Например около язовир „Широка поляна“ или в местността Беглика. И все пак, тъй като е реалист, фотографът определя своя макет като утопия. За жалост, причината според него се крие в манталитета и отношението на някои хора към постиженията на другите:„Ако един човек има една добра идея, ще се намерят 10, които ще са против. Без ясни мотиви, просто ей така – напук. Изпитвал съм го на собствен гръб. Убеден съм, че от административна гледна точка ще има много спънки. Утопия го наричам и защото това е едно твърде чисто място, което не виждам как би могло да съществува в днешния свят. Винаги ще се намери зрънце злоба, което ще зарази мястото.“

Освен заради чистотата, спокойствието и отдалечеността от хората, Небеста може би е нависоко и по друга причина. Още от малък, погледът на Огнян често бил отправен нависоко към небесната шир. Мечтата му била да бъде летец, също като своя дядо, но така и не успява да премине през необходимите медицински прегледи. За кратко учи в Техническия университет, после избира журналистиката, а накрая го завладява магията на фотографията. Забелязан е от списание „Криле” и това го доближава отново до неговата страст – самолетите. По-късно започва работа за Военновъздушните сили, а днес е видеооператор в Президентството на Република България.Богатото му въображение и сръчност спечелват на Огнян уважение сред колекционери и създатели на стендови модели. Планираните до момента две специализирани изложения, на които Небеста трябваше да бъде показана, са осуетени от извънредното положение. Фотографът обаче не губи надежда, че ще я видят и други хора, освен семейството му и приятелите в социалните мрежи, тъй като през октомври, ѝ предстои изложба в София.

Снимки: Facebook /Огнян Стефанов

Галерия

Още от категорията

В центъра на София запалиха светлините на Коледната елха

Днес в парка пред Националния дворец на културата в София по традиция бяха запалени светлините на Коледната елха на столицата. Тази  година това стана без концертна програма и тържество. Украсеното дръвче е 20-годишна ела, висока около 12..

публикувано на 01.12.20 в 19:31

МВнР приканва българските граждани в град Трир да не навлизат в широкия център

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към 18,30 ч няма информация за пострадали български граждани при трагедията в германския град Трир, където шофьор прегази невинни граждани в пешеходната зона в центъра. От министерството..

публикувано на 01.12.20 в 18:51

„Българската Коледа“ ще помогне на деца с хронични заболявания

Започна осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, което ще бъде посветено на децата с хронични заболявания. Президентът Румен Радев обяви началото й в Специализираната болница за активно лечение на детски болести..

публикувано на 01.12.20 в 16:58