Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Крепостта Цари Мали град – окъпана в оперна музика и светлини

Снимка: operasofia.bg

Софийската опера и балет се готви за най-новия си фестивал „Портал на два свята“ който ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град. Твърдината е разположена на хълма Св. Спас над село Белчин,едва на 15 км от град Самоков. Фестивалът ще се проведе от 29 август до 7 септември и се очаква да привлече многобройна публика. Още в сутрешните часове на съботния ден старинната крепост ще се превърне в уникален декор на оперния спектакъл „Янините девет братя“ от българския композитор Любомир Пипков. Спектакълът се осъществява по идея на режисьора Пламен Карталов в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети.


Цари Мали град представлява римска крепост и укрепено селище от IV век. Археологическите проучвания показват, че комплексът престава да изпълнява отбранителни функции след 578 година. Но твърдината е била използвана и през ранното средновековие. Непосредствено пред северната стена бяха разкрити и реставрирани останките на три последователно изграждани християнски храма. Туристите могат да разгледат и музейните експозиции  в  реконструираните до покрив кули на северната стена.


До обекта можете да стигнете със специален фуникуляр, който сам по себе си е атракция. Но ако искате да се разходите и да се насладите на красивата природа, ви препоръчваме еко пътеката, която тръгва от село Белчин и отвежда до малкия въжен парк, обособен непосредствено пред комплекса Цари Мали град.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

„Болшой театър“ ще гостува в София на 5 ноември

Солисти на Болшой театър идват в София за оперен гала спектакъл. Събитието, което бе отменено заради противоепидемични мерки, ще се състои на 5 ноември в зала 1 на НДК,  съобщиха организаторите. По думите им водещи артисти от най-големия руски театър за..

публикувано на 20.01.21 в 12:26
Пенчо Георгиев (1900 - 1940)

Непознатият Пенчо Георгиев между творчеството и живота

Софийската градска художествена галерия изважда от забвение изкуството на поредния български творец, чиито следи избледняват в спомените на съвременниците му от първата половина на миналия век. Изложбата “Пенчо Георгиев. Между театъра и живота”..

публикувано на 19.01.21 в 10:28

Награден от ЕС албански роман е отпечатан на български

На български език излезе романът "Епосът на утринните звезди". Книгата на родения през 1971 г. Руди Еребара спечели Наградата за литература на ЕС през 2017 г. Преводът е на Екатерина Търпоманова. Еребара е поет, романист и преводач. Завършил е Академията..

публикувано на 18.01.21 в 11:58