Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Несторов – поетът със сърце като птица в Аржентина

Бюст-паметникът на Марио Несторов в Лас Бреняс
Снимка: radiocordial.com.ar

Преди 40 г. на рождения си ден от този свят отлита „Певецът на Чако” – големият аржентински поет от български произход, който в средата на миналия век пътува до прародината си, за да потърси избавление, но вместо него отнася разочарование в душата си.

Марио Несторов се ражда през 1936 г. в семейството на български преселници в Лас Бреняс в северната аржентинска провинция Чако, където живее най-старата и многобройна общност от сънародници. Едва 23 годишен той бива оценен от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес, който на престижен литературен конкурс му връчва първата награда за поемата „Песен за Чако”. 

През 1964 г. поетът посещава за първи и единствен път България. Зависим от алкохола, той е хранил надежди, че може да се спаси в родината на своите предци.

„Твърде малко се знае за Марио Несторов, тъй като не е издавал книга – разказва пред БНР Иван Цанков, секретар на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина”. – Получавал е дарове от съдбата, но не се е възползвал от тях, затова и творбите му не са били толкова известни. За съжаление, след като идва в България, за да опознае родината на предците си, пропада духовно. Той е таил очаквания, че тук ще намери своята среда и ще се отърве от зависимостта си от алкохола, но изпитва доста разочарования – дори влиза в конфликти с властта. Връща се в Аржентина обезнадежден и до голяма степен преживяното го е подтикнало към това пропадане до дъно. Продължава да пише, имайки брилятни изблици в поезията си, но стига дотам да живее на улицата от подаяния.”

Злощастната му съдба завършва през 1980 г. и поетът така и не успява приживе да заеме мястото, което му е отредила аржентинската литература.

Неотдавна четиресетгодишнината от смъртта на Марио Несторов беше уважена от Гражданската асоциация „Българите в Аржентина”, която му посвети емисия в своята интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ”. В предаването бяха излъчени откъси от документалния филм „Сърце като птица” – едно повествование за жизнения път на Певеца от Чако”, както са именували поета. Кинотворбата е създадена през 2016 г. от асоциацията и вече е показвана в София, Буенос Айрес, Монтевидео, Скопие и Виена.

Една птица сега лети към вас и нейните криле се простират от Чако в Аржентина до София, столицата на България – с тези думи вицепрезидентът Илиана Йотова се обърна към аржентинците с български корени през 2018 г. по повод на тържествено честване на именития творец. – С тази птица летят толкова нежни думи и куплети, че ви понасят в полет над Земята – на север и на юг, на изток и на запад. Съдбата на твореца е съдбата на второто и третото поколение емигранти в Аржентина. Ние, българите, също харесваме нежния копнеж в стиховете му.

В програмата на българската онлайн телевизия в Аржентина присъства и писателят Рубен Толоса, автор на книгата „Ловец на мечти“, в която той изследва битието и поетичното творчество на Марио Несторов. Това е най-пълната негова биография, обявена от Камарата на депутатите на аржентинското правителство за произведение с културна стойност.

Освен писател Рубен Толоса е и музикант, затова и книгата му се придружава от компактдиск с негови песни по стихове на Марио Несторов. Две от тези музикални теми авторът изпълни в телевизионното предаване, а някои от строфите прозвучаха на български език един достоен знак на уважение не само към българската общност в Аржентина, но и към България, откъдето идват корените на поета – съобщи за Радио България Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“.

Редактор: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14