Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 24-28 август 2020 г.

Парламентарни избори в Черна Гора вещаят край на ерата на Джуканович

В условията на остра икономическа криза на 30 август в Черна Гора са свикани парламентарни избори. Очакваната активност на избирателите е 70%. Според социолозите управляващата от 30 години Демократична партия на социалистите на президента Мило Джуканович ще вземе до 35% от вота. Двете опозиционни партии - Демократичният фронт и Демократична Черна гора, ще имат, съответно, 25% и 15% от бюлетините. Управлението вероятно ще зависи от представянето на двете етнически партии на албанците и на бошняците. Сърбите са над 30% от населението в Черна гора и са недоволни от влизането на страната в НАТО, предаде БТА.


Гърция разширява териториалните си води в Йонийско море до 12 мили

На фона на острото напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, Гърция разширява  своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Това стана след като парламентът в Атина ратифицира морските споразумения на страната с Италия и Египет, съобщи “Keep talking Greece”. Мицотакис поясни, че външният министър Никос Дендиас ще отиде в Тирана, за да преговоря с Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни държави - проект, разработен през последните няколко години. Подложен на критика, че са застрашени национналните интереси на страната, албанският премиер Еди Рама написа във Фейсбук, че „морето и сушата не се дават като подаръци“ и гръцката акция не променя постигнатите вече договорености по въпросамежду Тирана и Атина, предаде агенция БГНЕС. 


От 1 септември в Румъния отварят кина, театри и ресторанти

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че от 1 септември в страната може да отворят театрите, кината и вътрешните пространства в ресторантите, съобщи сайтът Ziare.com. Има две области, които е много важно да възобновят дейността си. „Първата, на която много държа, е културата. Театрите и кината ще могат да отворят при специални условия за безопасност, със свободни места между зрителите, с маски“, посочи Йоханис. Вторият сектор, който страда и е добре да възобнови дейността си, са хотелите, ресторантите и кафенетата. „Времето се захлажда и скоро няма да са използваеми откритите пространства“, добави президентът. Забраната ще отпадне ден след като на 31 август парламентът гласува поискания от опозицията вот на недоверие към кабинета на премиера Лудвиг Орбан.


Турският президент очаква да открие още газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква Анкара да открие още находища на природен газ в Черно море. Откритите вече залежи са част от по-голям източник. „Добри новини продължават да идват. Там не може да има само едно находище“, смята турският лидер. На 21 август Ердоган официално обяви, че Турция е открила в Черно море, близо до съединяването на турската, българската и румънските специални икономически зони, големи залежи от природен газ. До 2023 г. властите очакват да започнат доставки на вътрешния пазар. По думите на Ердоган обемът на находището е 320 милиарда кубически метра, които се оценяват на 65 млрд. долара, предаде БТА. Експертите посрещнаха скептично новината защото British Petroleum и Exxon mobil вече са проучвали региона за газ и не са открили нищо обещаващо там.


Най-новият общосръбски празник ще прославя пробива при Добро поле

Ръководствата на Сърбия и босненската Република Сръбска се договориха да въведат нов общосръбски празник, който да обединява всички сърби по света. Денят на сръбското единство, свободата и националното знаме ще се чества на 15 септември, на годишнината от пробива на Солунския фронт през 1918 г., заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата му със сръбския член на босненското Председателство Милорад Додик. „Празникът ще се чества във всички сръбски общности в целия свят, за да покажем, че принадлежим към един народ и се радваме на победите си и скърбим за общите беди“, каза Вучич, цитиран от сръбската държавна телевизия. На 15 септември 1918 г. войските на Антантата пробиват българския фронт при Добро поле, а сръбските войски отново окупират Македония.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Андон Балтаков

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА – увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го запита защо Министерският съвет е взел решение да намали бюджета на радиото с близо 450 000 лева, мотивирайки се с държавни разходи заради пандемията, докато в..

публикувано на 14.04.21 в 19:23

За първи път от 30 години намалява населението на София

В края на 2020 г. населението на България е 6,9 млн. души. Това е спад с 2,1 млн. души, или с 23% спрямо 1990 г. За този период  София бе единственият град, който увеличаваше населението си от 1,12 млн. души през 1990 г. до 1,33 млн. души през 2019 г. През..

публикувано на 14.04.21 в 14:52

София грейва с пъстри пролетни килими от лалета и теменужки

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки, наслаждавайки се на първите по-меки слънчеви лъчи и плахо раззеленяващите се дръвчета и храсти. През април София се отърсва от сивото си..

публикувано на 14.04.21 в 10:03