Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики в Европарламента към правната система на България

Снимка: europarl.europa.eu

Сериозни критики са отправени към България на закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента, съобщи за БНР журналистът Димитър Стоянов, който е присъствал на форума. Според Стоянов критиките са към провежданата съдебна реформа, контрола над дейността на главния прокурор и заради неяснотите около бъдещата промяна в Конституцията.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова съобщи, че заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона (DRFMG) е било поискано от главният прокурор Иван Гешев в контекста на засилен политически и медиен натиск над обвинението. Акценти на срещата посветена на България са били постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес, съобщи пресцентърът на институцията.

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи е към закона. Прокурорите не са в йерархични отношения с гл. прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение и те не могат да се контролират от гл. прокурор, е изтъкнала Филипова по време на разговорите.

От българска страна на срещата в Европарламента са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, съобщи. кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15