Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Балчик проследява живота на царица Елеонора

Снимка: архив

Университетска ботаническа градина – Балчик представя изложба, посветена на 160 години от рождението на царица Елеонора Българска. Експозицията е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“ и показва живота на царската особа, след сватбата ѝ с цар Фердинанд I.

Още с пристигането си в България, тя се впуска в опознаването на българската култура и се посвещава на благотворителни каузи. Възстановява Боянската църква, създава детски санаториум и основава женското дружество „Самарянка“.

Основен дарител е на „Българския червен кръст“ и участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г.


Наричана е „Белият ангел с червения кръст“ и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен).

След продължително боледуване царица Елеонора умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Експозицията, подредена в Божествена градина е свързана и с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Режисьорът Еленко Касалийски с филм за дните отвъд предела и живота в българската база на Антарктида

Българската антарктическа база е основана през 1988 година, а от 1993 г. с указ на президента Желю Желев е именувана на Свети Климент Охридски. От тогава до днес в разположената на остров Ливингстън база българските антарктици провеждат множество..

публикувано на 12.08.24 в 12:10

Варненският държавен архив илюстрира във фотоси модата от средата на XIX до средата на XX век

“Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX до средата на XX век” е името на изложба, която от днес привлича вниманието на посетителите във варненския Държавен архив. Над 120 снимки проследяват промяната в облеклото, аксесоарите,..

публикувано на 12.08.24 в 07:00

Продължават вечерите на българската култура в Албания

Вечерите на българската култура в Албания продължават и през месец август. Първите изяви бяха през юни, когато фолклорни групи от България представиха български носии, народни танци и песни пред театър "Александър Мойсиу" в гр. Дуръс. Планирани са..

публикувано на 12.08.24 в 06:05