Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасението от политическата криза в България е в ръцете на давещите се

Снимка: БГНЕС

Пред прага на новия политически сезон, на фона на антиправителствените протести, изходът от политическата криза в България остава неясен. Вместо оставката си правителството предложи свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. Това обаче не удовлетвори исканията на протестиращите млади хора, които настояват за истинска промяна на статуквото.

Какво следва?

Коментарите на бивши и настоящи политически фигури, политолози и социолози са разнопосочни. От твърденията за липса на алтернатива до категоричните мнения, че настоящото правителство е окончателно дискредитирано – както в очите на избирателите, така и в международен план.

Повечето експерти са единодушни, че оставките само изпускат напрежението, без да решат проблема – нещо, на което сме свидетели през последните години. Винаги, когато се надигне общественото недоволство, вместо да бъде отстранена първопричината се заличават следствията.

На принципа има човек има проблем, няма човек няма проблем се сменят министри, но доверието в политиците е дотолкова изчерпано, че всеки следващ се възприема от повечето българи като „поредната калинка“ във властта.


Според Ренета Инджова, единствената жена, служебен премиер на България (октомври 1994 – януари 1995 г.), причината за това е, че в „политическия живот управляващи и опозиция, вместо да се сменят категорично алтернативно“ – са си като братя близнациВъпреки това, смяната между тях трябва да е по-честа – отбеляза в интервю за БНР Инджова – защото това е единственият начин да се стигне до политическо умение да се избира правилното. По думите ѝ е излишно политиците да се правят, че решават важни проблеми, подписвайки допълнителни бюджетни разходи. Вместо това е необходимо да признаят, че както са дошли на власт, така трябва да си отидат.


Усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите е съществената тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ признава настоящият вицепремиер Томислав Дончев в интервю за БНР. Според него дебатът за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции.„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури“ – категоричен е Дончев.

Дали обаче изборите ще бъдат честни, както настояват протестиращите, които искат евентуалният вот да бъде проведен от служебно правителство.

И тук експертите са категорични, че причината за недоверие в изборните резултати се крие в избирателния закон. 

Въпросът е кой би се наел да променя закона?


Качествените юристи в парламента се броят на половината пръсти на едната ръка“ – отбеляза в интервю пред в „24 часа“ юристът проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер (януари 2017 – май 2017). По повод готвените промени в Конституцията, Герджиков бе категоричен: „Законодателната дейност е най-висшата юридическа дейност. Това е най-сложната материя в правото и за нея се изисква много висок професионализъм, а такъв малко хора притежават.“ Според Герджиков добрите юристи отдавна са напуснали политиката, защото „нямат желание да влизат в мръсната ѝ игра“.

А след като липсват компетентни фигури във властта, всеки опит за удължаване на политическото статукво вероятно още повече ще подхранва недоволството.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00