Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1-ви септември нови облекчени мерки срещу Covid-19 в България

Снимка: БТА

Здравният министър издаде три заповеди за прилагане на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември. Те регламентират пътуванията към България, организацията на работния и на учебния процес.

Без тест за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус

Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус, се допускат на територията на страната без да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест за Covid-19. Здравният министър разпореди директорите на съответната регионална здравна инспекция да отменят вече издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г.


От 1 септември чешките туристи ще пътуват в България без тест и карантина

Промяната е договорена в телефонен разговор между вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова и министъра на здравеопазването на Чешката република Адам Войтех,съобщи Министерството на туризма. България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е повече от 189 000. Решението е отличен напредък, и ще подпомогне дейността на туроператорите, работещи на чешкия пазар, каза Николова.

Работата - по възможност от дистанция 

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма, или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването, издадена на 31 август.  

Свиждания в болници се разрешават, само за роднините на критично болни

От 1-ви септември свижданията в лечебните заведения се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий. Със същата заповед на здравния министър от 31 август в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора. 

От 15 септември се възобновяват се присъствените учебни занятия

Учебният процес ще се провежда по изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на Covid-19. 


Присъствената дейност във висшите училища да се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес да се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии, се посочва в наредбата. 

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица трябва да предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – да осигурят на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки. 

Съставил: Е. Каркаланова

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23