Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще инициира дебат за контрола на вътрешните граници на ЕС

Снимка: mfa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че България ще инициира дебат в ЕС за приемане на единни критерии за контрол на вътрешните граници в условията на пандемията от коронавируса.На традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии на България зад граница Захариева призова посланиците ни да работят по тази задача. 

„Ние в ЕС успяхме да въведем критерии за трети страни, а в същото време в рамките на ЕС критерии за вътрешните граници няма“, каза Захариева. По думите й единните правила за контрол на вътрешните граници в ЕС трябва да бъдат ясни и публични, както за гражданите, така и за бизнеса.

„Вирусът няма да изчезне днес и утре, предстоят още месеци до откриването на ваксина и до масово ваксиниране. Лично смятам, че ще бъде груба грешка да се стигне до ситуацията от март, когато нямаше възможност за придвижване – не само за граждани, но и за товари. До края на седмицата ще инициираме предложението ни с писмо“, заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че в противен случай гражданите и икономиките са заплашени от трудности и непредсказуемост. 

Първият ни дипломат припомни усилията на МВнР, за да бъдат осигурени зелени коридори за придвижването на стоки между държавите членки. Захариева благодари на българските посланици за работата на дипломатическите ни мисии в тази посока, както и за връщането на български граждани в родината им в началото на пандемията, информира пресцентърът на МВнР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00