Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата пленарна зала „Света София“ отваря врати с възможност за 400 места в нея

4
Снимка: БТА

Днес започва новият парламентарен сезон. Пленарното заседание на депутатите в 44-тото Народно събрание ще започне в 9 часа в преустроената зала „Света София” на бившия Партиен дом.

Тя е с площ от 1200 кв.м и има 270 места, но с опция за 400, уточни инж. Николай Бациев ‒ държавен експерт в Дирекция „Управление на собствеността” в НС. „В случай, че бъде свикано Велико народно събрание, тези столове, които са тук ‒ 270 на брой ‒ се демонтират и на тяхно място се слагат други, за времето на Великото народно събрание” ‒ обясни инженерът пред журналистите, които бяха поканени да разгледат новото работно място на народните избраници.


Депутатските банки са разположени амфитеатрално в 12 реда, а срещу тях е президиумът с местата за председателстващите Народното събрание. Едно ниво по-долу, по 13 от двете страни на президиума ‒ са местата за премиера и министрите. В новата зала са предвидени и две ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, вляво и вдясно от президиума

Симетрично зад колонадата ще бъде мястото за гости, отделени с охранителен стъклен парапет, а в дъното на залата ‒ мястото за журналистите, обособени в две отделни зони, съобщи репортерът на БНР Виолета Ашикова

Само преустройството на зала „Света София” струва над 18 милиона лева, като акустиката е подобрена, но все още залата не е напълно изпълнена по проект. Депутатите ще изразяват своето мнение по обсъжданите законопроекти чрез старата система за гласуване, а изказванията, на този етап, ще бъдат само от трибуната.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35