Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестиращите не искат рестарт с компрометирани политици

4
Снимка: Дарина Григорова
Началото на есенния политически сезон в България бе поставено на 2 септември със заседание на депутатите от 44-тото Народно събрание, силно обществено недоволство и засилено полицейско присъствие. Протестиращите срещу управлението на страната и настояващи за оставката на премиера и главния прокурор, организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание. Стигна се до ескалация на напрежението, не липсваха сблъсъци, пострадали и задържани.

Хората на площада,в т.нар. Триъгълник на властта в столицата, бяха от всички възрасти, а това, което ги заведе там бе желанието за промяна на статуквото в управлението на страната.Ето какво споделиха участници в протестите пред Радио България:

Според Дея Йорданова, хората са угнетени от некомпетентното управление, корупцията и "калинките с измислени дипломи" във властта.

„Имам нужда от промяна - отбелязва Дея Йорданова. - Смятам, че 56 дни са достатъчно красноречив брой дни, за да разберат, че трябва да освободят мястото за нови хора с нови идеи. Не може да няма алтернатива на толкова необразовано, толкова корумпирано, толкова арогантно управление. Ако ние се примирим, че няма друго - това означава, че сме се предали. Не може да се предадем пред такава формулировка. Трябва да има нещо по-добро, което българският народ да може да излъчи.

Протестиращите са категорични, че властта е окончателно дискредитирана, както в национален, така и в международен план.

"Това управление се изчерпа вече - отбелязва г-н Марчев. - Не може да залъгват цялата нация с идеи за нова конституция и рестарт. Тези хора нищо повече не могат да дадат на тази страна. Единствената им цел е да останат на власт. Суверенът е този, който трябва да каже какво да стане, не те! Те трябва да ни служат, а не ние на тях. Не сме техни роби."


"Ние не искаме те да пишат конституция - категоричен е Методи Христов. - Те са си изиграли своята роля. Ограбиха държавата, продадоха я."

До него, друг възрастен господин, инж. Райчинов също се възмущава, заради съсипаните производства в страната, които, по думите му, са нарежали Бългрия на много по-престижно място в икономически план.


"Аз съм машинен инженер, доктор на науките съм и ми е болно като гледам как всичко е разрушено - казва инж. Райчинов пред Радио България.- Работил съм в завод, създаден от цар Фердинанд, който сега е унищожен. За 30 години гледах как всичко се съсипва, особено сега през последните 10 години, когато мафията си направи държава. Тя се командва от човек, когото не мога да приема. Днес съм тук, защото е крайно време тази мафия да си ходи, заедно с правителството."

Силвия Серафимова, живее във Финландия и е философ по образование. Това, което я води на протеста в София е желанието да живее в правова държава:

"Прави впечатление, че това дори не е театър на абсурда, а скеч на абсурда - подчертава Силвия Серафимова. - В театъра има талантливи актьори, които са посветени на това, което правят, а тук виждаме, че всичко вече се превърна в един фарс. Надявам се наистина да имаме едно по-добро бъдеще за нас, за децата ни, за близките ни. Да имаме възможност, както във всяка една европейска държава - да живеем по един нормален и правов начин. Да се борим за изначални ценности, които са фундаментални."

Запитана, каква алтернатива вижда при евентуална оставка на настоящото правителство, тя отговаря:

"Във всяка една промяна постепенно алтернативите изкристализират. Ако човек се бори да отстоява гражданските си ценности и принципи, алтернатива винаги има. За момента е изключително важно ние да демонстрираме своята гражданска позиция. Смятам, че между нас има достатъчно достойни хора, дори и такива, които не познаваме на политическата сцена, които ще могат да представят адекватна алтернатива за всички нас, като граждани на една правова държава.

Снимки: Дарина Григорова

Галерия

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През изтеклата седмица България разхлаби някои от антиковид мерките си, но редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на чужди граждани на територията им. Вижте: Турция удължи срока на действие на..

публикувано на 17.04.21 в 01:30

Конгресно-конферентни мероприятия могат да се провеждат от понеделник

От понеделник, 19 април, се отварят за посещения детските центрове при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и защитни маски за персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед. С нея се допуска..

публикувано на 16.04.21 в 18:35

Няма пострадали българи при стрелбата в Индианаполис, САЩ

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Индианаполис в САЩ, при която загинаха 8 души, а други бяха ранени. За това съобщиха от Министерството на външните работи на България. Генералното ни консулство в Чикаго е в контакт с..

публикувано на 16.04.21 в 16:26