Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: iStock

Вижте кои държави промениха режима за влизане на граждани от България, заради динамичната  епидемиологичната ситуация от Covid-19:

Пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус  граждани вече влизат в България без да е нужно да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест за Covid-19. За целта здравният министър разпореди директорите на съответната регионална здравна инспекция да отменят вече издадените предписания за поставяне под карантина на граждани, влезли в България от гореспоменатите три държави в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г.

Туристите от Чехия вече могат да пътуват до България без PСR тест и карантина, считано от 1 септември т.г.

Словакия  подлага на 10-дневна карантина, пристигащите от България, считано от 1 септември т.г. Най-рано на петия ден от започването й е препоръчително тези лица да си направят тест за Covid-19. Ако резултатът е отрицателен, карантината за тях отпада. Поради очакването да има голям брой хора, които ще трябва да си направят тест през септември и той би надхвърлил капацитета на пунктовете за тестване, се разрешава само за граждани на ЕС самоизолацията да се прекрати след изтичане на 10-ия ден, дори и да не е направен PCR тест, стига лицето да не е проявило дотогава никакви, дори и най-малките симптоми на заболяване вследствие на зараза с коронавирус.

Молдова не допуска влизане в страната на чужди граждани, които са преминали транзитно през страни от т. нар. „червена зона“. В този смисъл, български граждани, ползващи сухоземен транспорт не могат да влязат в Молдова, тъй като двете гранични на Молдова страни – Румъния и Украйна, са поставени в „червена зона”. Допуска се влизане на български граждани в Молдова само ако пристигат със самолет, без да са пресичали страна от т. нар. „червена зона“ или същите са: членове на семейство на молдовски граждани; лица, които притежават виза за дългосрочно пребиваване или разрешение за пребиваване в Молдова; лица, които пътуват с професионална цел; студенти/ученици, които са записани за обучение в учебни заведения в Молдова, както и още няколко изключения.

Унгария забрани влизането на чужденци на своя територия от 1 септември.Унгарското правителство въведе отново мерките за защита на границите, които са били в сила по време на първата вълна на коронавирусната епидемия. Българските граждани могат да преминават транзитно през територията на Унгария като при влизане на границата ще бъдат подложени на медицински преглед и ако няма съмнение за инфекция с Covid-19, могат да преминат. Но само ако отговарят на шенгенските условия - притежават валиден паспорт или лична карта; могат да докажат целта на пътуването си и държавата по местоназначение; ако е разрешено влизането им в следващата държава. Преминаващите трябва да останат на определените транзитни маршрути за пътуване, могат да спират само на определените бензиностанции и паркинги, а срокът за транзит е не повече от 24 часа. Няма промени при транзита на автобуси и товарни автомобили.

Белгия отмени задължителната карантина за пристигащите  на територията на страната  от Североизточна България, считано от  3 септември 2020 г. Така Варна, Добрич, Шумен и Търговище отпаднаха от списъка с „червени зони“  за пътуване и преминаха този с „оранжев код“.  Пътуващите от тази зона следва да проявят повишено внимание и подлежат на препоръчителна карантина и тест. Кодът на зоните се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Към 3 септември 2020 г. България попада в следните зони:
Северозападен район на България е определен като„зелена“ зона – няма ограничения при пътуване.

Части от България включени в т.нар. „оранжева зона“ за пътуване са: Югозападен район: София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил;
Югоизточен район:  Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора;
Южен централен район: Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали;
Североизточен район: Варна, Добрич, Шумен, Търговище;
Северен централен район : Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра.

Щатът Ню Йорк въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички лица, пристигащи от чужбина и пребивавали през последните 14 дни в държава, за която американските здравни власти са издали предупреждения за ниво 2 или 3 на заплаха от пандемията Covid-19. Списъкът с предупреждения за пътуване обхваща почти всички държави по света, включително и България. Карта с държавите и тяхното разпределение според нивото на риск можете да видите ТУК.

Египет въведе изискване за отрицателен PCR тест за лица, пристигащи в страната, считано от  01.09.2020 г.. Тестът трябва да е направен не по-късно от 48 часа преди пристигането. Моряците и членовете на екипажите на плавателните съдове също се допускат до територията на Египет, при положение че преминат през медицинско изследване за Covid-19 по PCR методологията, осъществено от Египетските здравни власти на пристанищата.

Малта отмени изискването за отрицателен PCR тест за лицата, пристигащи от България, направен 72 часа преди влизането в страната, считано от  00:00 ч. на 5 септември 2020. Важно е да се отбележи, че пътниците, които искат да пътуват до Малта, трябва да го направят през някоя от "държавите-коридори" за пътуване до страната, към които спада и България, като следва да са пребивавали в някоя от тези страни поне 14 дни. Освен това, пристигащите в Малта не трябва да са преминавали транзитно през летища, които се намират извън територията на обявените "държави-коридори".

Нидерландия удължи ограниченията за осъществяване на пътнически въздушен трафик до своите карибски територии – Бонер, Сейнт Еустатиус и Саба до 1 октомври 2020 г., 18:00 ч. местно време. Забраната за въздушен превоз до трите карибски територии се отнася за всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на Нидерландия, Белгия, Германия и Франция; Обединеното кралство, както и всички държави в региона на Западното полукълбо, с изключение на Аруба, Кюрасао и Сейнт Мартен.

Малдивите ще изискват от всички пристигащи в страната, да представят отрицателен резултат от PCR тест на английски език, считано от 10 септември 2020 г. Тестът следва да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. Припомняме, че във връзка с епидемията от Covid-19 в Република Малдиви е обявено извънредно положение. МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват за Малдивите, освен при съществена необходимост, като в такъв случай следва да се свържат със съответното малдивско дипломатическо представителство за допълнителна информация. На страницата на Министерството на здравеопазването на Република Малдиви се публикува  актуална информация за епидемиологичната обстановка в страната: както и за рестрикциите, изискванията и препоръките към пътуващите за Малдивите.

Бразилия  удължи до 25 септември забраната за влизане на чужди граждани през своите сухопътни и морски граници, с изключение на чуждестранни граждани с разрешение за постоянно или продължително пребиваване; служители на международни организации, пътуващи по хуманитарни причини и пр. Транзитът през сухопътните граници е позволен само на гражданите, които имат самолетен билет за полет до страната на произход, след предварително разрешение, получено от Федералната полиция. Разрешава се влизането на чужди граждани, с краткосрочен престой до 90 дни, единствено по въздух (с изключение на международните летища в щатите Мато Гросо до Сул, Параиба, Рондония, Рио Гранде до Сул и Токантин).

Нигерия възобнови международните граждански полети в 00:00 ч. на 5 септември. Пътуването между щатите в Нигерия е разрешено, но сухопътните граници остават затворени. Всички пътници следва да носят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 96 часа преди полета. Пътниците трябва да се регистрират в интернет и да платят за повторен PCR тест, който ще бъде извършен на седмия ден след пристигането им в страната. Ако нямат симптоми, пристигащите подлежат на 7-дневна самоизолация, като паспортите им няма да бъдат задържани от властите.

Снимки: iStock, БГНЕС, архив, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35