Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

58-ма вечер на антиправителствени протести - „Нас не ни е страх!“

Румен Радев с шефовете на ДАНС, СДВР и главния секретар на МВР
Снимка: БТА

Събират се участниците в 58-мата вечер на антиправителственото недоволство в София под лозунга „Нас не ни е страх!“. Инициаторите на протестите от „Отровното трио“ призоваха партиите, които твърдят, че са опозиционни, в името на своя морал и чест да напуснат парламента, за да „се разграничат от автократичната власт“.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обсъди днес ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. Двамата подчертаха, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е изразила солидарност с протестиращите в България, съобщава БНТ.

На среща с шефовете на ДАНС, СДВР и главния секретар на МВР по повод на събитията от 2 септември президентът Румен Радев призова ДАНС и МВР да работят в по-тясно сътрудничество за осигуряване сигурността на гражданите при провеждане на протести.

Радев посочи, че пред обществото остават много въпроси, очакващи своите отговори, съобщиха репортерите на БНР. „Защо здравето и животът на полицаите и гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са тези хора? Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокаторите?“, попита президентът.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов изказа мнение, че полицейските действия са били планирани перфектно. „Мисля, че във всички наши действия в тези вече над 50 дни на протестни действия в страната, полицейските служители по категоричен начин показаха, че не заемат страна“.

Междувременно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че 41-годишен мъж е задържан по обвинение, че на протеста на 2 септември в София е носел в раницата си "неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на участници в протеста".

Още от категорията

Обсъждат се промени в Изборния кодекс с акцент върху българите зад граница

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия, предаде репортерката ни Силвия Великова. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС.  Общото в законопроектите на..

публикувано на 21.04.21 в 18:41

Комисията по ревизия на управлението започва с последните 4 години

Новосъздадената Временна парламентарна комисия по ревизия на управлението на държавата за период от 10 години назад ще работи по 9 приоритетни области. Това стана ясно след днешното й първо заседание. Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че се..

публикувано на 21.04.21 в 17:26

Кандидатите за обществени поръчки трябва да разкриват цените в офертите

Кандидатите и участниците в обществени поръчки няма да могат да се позовават на конфиденциалност по отношение на ценовото предложение, както и на единичните цени, които го формират. Това гласят част от приетите от правителството в оставка промени в..

публикувано на 21.04.21 в 16:13