Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът и министър председателят на България поздравиха българите за празника

Снимка: БТА

По повод 135-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, президентът Румен Радев подчерта пред журналисти в с. Първенец: „историческата поука от този празник е, че промяната към по-добро е възможна, когато сме единни в отстояването на свободатасправедливостта, равенството пред закона".

В с. Първенец, президентът присъства на възстановка на историческите събития преди 135 години. Там той поднесе цветя на паметната плоча, издигната на мястото, където е взето решението за Съединението, информира кореспондентката на БНР Антоанета Петричанска. По думите на държавния глава отстояването на единството трябва да стане не с думи, а с висок морал и дела, в името на доброто на българите. 

В обръщение в социалната мрежа, премиерът Борисов заяви: „Съединението е забележителен успех на българското общество. Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналотоза да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията“.

Снимка: БГНЕС
„Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път“, написа още Борисов.

Още от категорията

Всеки има достъп до своя електронен сертификат за COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си доси е , отбеляза Ангелов...

публикувано на 19.01.21 в 12:14

Предупредителен жълт код за ниски температури

За 19 януари Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за студено време в цялата страна. С иноптиците прогнозират сутрешни температури между минус 12 и минус 9 градуса. Това е трети пореден ден..

публикувано на 19.01.21 в 06:10

Представят сертификата за ваксинация срещу Covid-19

Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19. Сертификатът се издава след поставянето на гражданите на втора доза ваксина срещу коронавируса. Вчера министърът посочи, че..

публикувано на 19.01.21 в 05:05