Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Снимка: архив

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в страната ни след 9 септември 1944-та. Докато по-младите остават неориентирани и незаинтересовани от историческата дата. Българската социалистическа партия, като наследничка на БКП продължава да прославя политическия преврат, като акт солидарен с действията на международната антифашистка коалиция от 1944.

Военният преврат от септември 1944 година, осъществен в условията на започнала окупация от Червената армия, е мълчаливо подкрепен от управляващия политически елит, който безпомощно търси изход за България от бушуващата Втора световна война. Правителството на Константин Муравиев е свалено и на власт идва правителство на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. В 6:30 часа по радиото прозвучават думите на новия министър-председател. В„Златния фонд“ на БНР се съхраняват спомените на д-р Петър Дертлиев от това утро. Тях, както и още детайли за събитията от този период на българската история, прочетете в публикацията 1944 – годината, променила историята на България, от архива на Радио България.


Още от категорията

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят..

публикувано на 13.09.20 в 05:00

„Геранеа“ – дивият рай на Добруджа

Сред плодородните равнини на Добруджа туристите попадат в истински рай. Екопаркът „Геранеа“ е разположен на площ от 7 хиляди декара на няколко километра от курортите „Албена“ и „Златни пясъци“ и едва на 35 км от Варна. Мястото очарова с..

публикувано на 12.09.20 в 05:05

България празнува 135 години от своето Съединение

На 6 септември страната ни отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, автономна област в рамките на Османската империя. Предисторията на това паметно за българите събитие започва през 1878-а – годината, в която..

публикувано на 06.09.20 в 03:15