Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Геранеа“ – дивият рай на Добруджа

Снимка: Facebook / geranea

Сред плодородните равнини на Добруджа туристите попадат в истински рай. Екопаркът „Геранеа“ е разположен на площ от 7 хиляди декара на няколко километра от курортите „Албена“ и „Златни пясъци“ и едва на 35 км от Варна.

Мястото очарова с дивата си красота по всяко време на годината. Заради близостта си до морето климатът тук е мек, а сняг се задържа много рядко. Гости от страната и чужбина се отбиват в парка, за да се срещнат „очи в очи“ с типични за местната лонгозна среда животни, като дива свиня, елен лопатар, сърни, камерунски кози, зайци, фазани, яребици и различни хищни птици.

В парка са изградени 7 вишки. От тях туристите могат на безопасно разстояние да наблюдават животните, които се движат свободно в естествената им среда. А за онези, които обичат разходките сред природата са създадени няколко еко пътеки с беседки и пейки.
Още древните траки били очаровани от тази местност. Нарекли я „Долината на пролетта” заради мекия климат и вечнозелената природа. По-късно римляните й дали името ‒ „Гераниум” , което в превод означава здраве.
Научете повече за този недокоснат от цивилизацията кът на Добруджа като прочетете публикацията от колекцията на Радио България: Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Редактор: Венета Николова

Снимки: Facebook / geranea 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16