Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Украйна започва деветият събор на българите

Снимка: Facebook/Асоциация на българите в Украйна

Деветият събор на българите в Украйна ще се проведе на 11 и 12 септември. Целта му е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности.
В интервю за БНР Антон Киссе, депутат във Върховната Рада на Украйна, президент на Асоциацията на българите в Украйна, съобщи, че днес започва конференция „Българите в Северното Причерноморие“, в която ще участват 42 учени. 
Днес в град Мелитопол, побратим на българския Сливен, ще бъде открит бюст-паметник на българския национален герой Хаджи Димитър.
За събитието в Украйна е българска делегация, включваща заместник-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Още от категорията

Предупредителен жълт код за ниски температури

За 19 януари Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за студено време в цялата страна. С иноптиците прогнозират сутрешни температури между минус 12 и минус 9 градуса. Това е трети пореден ден..

публикувано на 19.01.21 в 06:10

Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19

Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19. Сертификатът се издава след поставянето на гражданите на втора доза ваксина срещу коронавируса. Вчера министърът посочи, че..

публикувано на 19.01.21 в 05:05

2,8% от здравните разходи в България отиват за профилактика

През 2018 година средно в ЕС държавните и частните разходи за профилактика са 2,8% от общите разноски за здраве. В България показателят е колкото средното за ЕС равнище – 2,8%, предаде БТА. Най-висок този дял е в Италия – 4,4%.  Съотнесени към броя..

публикувано на 18.01.21 в 16:48