Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изтеклата седмица редица държави промениха режима за влизане на граждани от България, заради динамичната епидемиологичната ситуация от Covid-19. Вижте подробности:

Германия премахна изискването за PCR тест или 14-дневна карантина за пристигащите от област Добрич лица. Причината е, че вследствие на по-добри показатели за разпространението на Covid-19, институтът „Роберт Кох“ е извадил региона от списъка с рисковите райони за пътуване.

Припомняме, че на 7 август Германия обяви за рискови три области в България − Добрич, Благоевград и Варна. На 21 август страната премахна ограниченията за област Варна, като към този момент те остават в сила само за пътуващите от област Благоевград.

Украйна забрани транзитното преминаване на чужди граждани на своя територия за периода до 00.00 ч на 28.09.2020 г.

Посочената промяна не се отнася за:шофьори, членове на екипажи и други, защото лицата от посочената категория попадат под отделно изключение от забраната за влизане. В списъка на чуждите граждани, които могат да влизат в Украйна, се добавят категориите баба и дядо на украински граждани. Разрешава се влизането в страната на основание обучение във висши учебни заведения.

Италия удължи до 7-ми октомври 2020 г. задължението за 14-дневна карантина за пътуващите до страната, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България и Румъния.

Изключение от карантината се допуска за: екипажи на превозни средства; пътуващ персонал; движение от и към Сан Марино и Ватикан; служебни пътувания, които са уредени от специални протоколи за сигурност и са одобрени от компетентните медицински власти; пътувания по неотложни причини, вкл. участие в спортни мероприятия и изложения от международно ниво, след предварителното разрешение на Министерството на здравеопазването и при представяне, в момента на качване в транспортното средство в началната точка на пътуване, на документ, удостоверяващ отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа преди влизането на италианска територия.

Няма ограничения при летищен транзит, в случай, че лицето не напуска транзитната зала на летището.

Влизащите в Италия от България пътници, следва да попълнят декларация, която им се предоставя на борда на самолета или на ГКПП. В случай, че пътникът няма възможност да ползва индивидуален транспорт за придвижването си от ГКПП до мястото на пребиваване, администрацията на „Гражданска защита“ определя условията за придвижване и мястото, на което да се осъществи карантината.

Белгия премести Северозападния район (Видин, Враца, Лом, Монтана) на България от „зелена“ в „оранжева“ зона, считано от 09 септември 2020 . Всички български граждани, пристигащи в Белгия от тази зона подлежат на препоръчителна карантина и тест за Covid-19.

Кодът на зоните се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. МВнР препоръчва на гражданите да потърсят актуална информация непосредствено преди предприемане на пътуване към Белгия.

Припомняме ви, че считано от 1 август 2020 г. всички лица, пътуващи за Белгия, независимо от зонирането по държавите и вида транспорт, следва да попълнят не по-късно от 48 ч. преди пристигането си формуляр Public Health Passenger Locator Form, който следва да бъде изпратен по електронен път през сайта.

Гана изисква представяне на отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването за страната. Пристигащите в Гана пътници следва да попълнят преди отпътуването си онлайн здравен формуляр и да носят маска за лице по време на полета. На пристигащите на летището пътници се извършва повторен тест за Covid-19 срещу такса от 150 щ. д. в брой. В зависимост от резултата от повторния тест на пътника, или на други пасажери на полета, е възможно поставянето им под карантина или изолация в правителствено здравно заведение. Това може да доведе до значителни разходи. МВнР препоръчва на всички пътуващи към Гана сънародници да имат здравна застраховка с адекватно покритие.

Бенин предприе нови здравни мерки, като изискват от пътниците на летището в Котону да преминат тест за Covid-19. Всеки пристигащ в Котону трябва: да остави паспорта си на граничните власти и да вземе резултата си от теста не пo- късно от 72 часа, да заплати теста за Covid-19 при закупване на самолетния билет от агенцията или авиокомпанията, да попълни здравен формуляр онлайн, като посочи функционален телефонен номер в Република Бенин за обаждания и съобщения (sms, whatsapp).

В случай, че пътникът е с положителни тестове, той има право на безплатно цялостно лечение и наблюдение в съответствие със съществуващия протокол за лечение в Република Бенин.

Непал възобнови международните пътнически полети в ограничен обем (до 500 пътници дневно), като в страната имат право да влизат ограничени категории пътници. Забраната за извършване на вътрешни пътнически полети е удължена до 15 септември. В началната фаза на възобновяване на полетите нe се допускат чуждестранни туристи. От пристигащите пътници се изисква представяне на PCR тест с отрицателен резултат за Covid-19 и попълнена регистрационна карта, която се предоставя от авиопревозвача (Passenger locator card – PLC). Всички пристигащи се поставят под самоосигурена карантина за 14 дни, а тези от тях, които проявят симптоми на Covid-19 се изпращат в карантинните центрове за своя сметка.

МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват за Непал, освен при крайна необходимост, като в такъв случай следва да се свържат със съответното непалско дипломатическо представителство за актуална информация.

Мароко възстанови възможността за краткосрочни пътувания до страната с туристическа, делова, служебна или друга цел, считано от 6 септември, т.г., Същевременно извънредното санитарно положение e продължено до 10 октомври т.г.

Пътниците следва да представят PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пътуването им, както и серологичен тест. На пътуващите с ферибот е възможно да се извърши допълнителна проверка с PCR тест по време на пътуването. Деца под 11-годишна възраст са освободени от изискването за PCR тест.

Сухопътните, морски и въздушни граници на Мароко остават затворени за редовен пътнически транспорт, като се допуска само превоз на стоки и товари, както и осъществяването на специални полети и фериботни курсове. Към момента са разрешени единствено специални полети на националните марокански авиокомпании RАМ и Air Arabia, както и фериботни курсове от пристанищата Сет (Франция) и Генуа (Италия).

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10