Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново заедно в Пловдив за Празниците на Стария град

Снимка: БГНЕС

След продължителните ограничения, заради пандемията от Covid-19, сякаш за нов живот се отвориха музеите и галериите в любимото културно средище на Пловдив – Стария град. Изкусно реставрираните архитектурни шедьоври, запазили в себе си духа на Възраждането, отново приемат посетители от близо и далеч, пленени от историята на древния, но вечен Пловдив.

Резултатите от наложените ограничителни мерки и застоя при пътуванията с цел туризъм обаче, са красноречиви. 78% е спадът на туристите, а 70% - на приходите от дейността в града под тепетата, показват данните на Общинския институт „Старинен Пловдив“ за първите 6 месеца на тази година, спрямо същия период на миналата, когато Пловдив беше Европейска столица на културата. Спрямо миналогодишния внушителен брой от 129 204 туристи, се отчита спад с над 100 000 души – до 29 011 през настоящата година.

Независимо от това, културната програма на Пловдив продължава да е все така разнообразна, наситена с многобройни прояви и фестивали, част от които имат специално място в сърцата на пловдивчани и гостите на града. Едно от тях са превърналите се в традиция „Празници на Стария град“. Тази година те се провеждат под мотото „Отново заедно“, а за акцентите в тях разказва Донка Налбантова от общинския институт.

„Откриващо събитие е документалната изложба в Градската градина, която визуализира любопитни факти за създаването ѝ. Голямото откриване на празниците е вечерта с тържествен концерт-спектакъл в Античния театър. Посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, в него участие ще вземе Представителния духов оркестър на Националната гвардия и известни певци и музиканти. Специално място заема почитта към карикатуриста Борис Димовски и към обичания български актьор Георги Парцалев. За актьора ще си припомним на Римския стадион, на 17 септември, където е специалната прожекция на документалния филм на режисьора Георги Тошев. Предният ден пък се открива изложба, посветена на карикатурите на Борис Димовски, станали част от емблематичния сборник „Люти чушки“ на сатирика Радой Ралин.“

През изминалата 2019 година, българската култура понесе още една непрежалима загуба – смъртта на актьора Стефан Данаилов. В негова памет, на 18 и 19 септември, са предвидени прожекции на два филма с негово участие - „След края на света“ и „Завръщане“, където Мастерът изиграва последната си роля.

Как красотата на българската природа и на българската жена се допълват в изключителен синхрон, показва фотоизложбата „Аз съм българка“ на младия Радослав Първанов. На 18 септември пленителните образи на момичетата ще оживеят, тъй като те пристигат от различни краища на страната в града под тепетата, за да се включат в специално дефиле по улиците на Стария град. Предвидено за 11 часа, шествието започва от площада пред Римския стадион и стига до една от къщите в старата част, където са изложени изключителни порцеланови изделия, част от колекции, запазени в хранилищата на архитектурния резерват.

Какво още очаква посетителите на най-стария жив град в Европа в дните от 14 до 20 септември, чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30