Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24,8 на 100 000 души е заболеваемостта от коронавирус в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След едно високо ниво през август, през септември България е преминала във фаза на сравнително намалена заболеваемост от коронавирус. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев

За момента сред страните в ЕС и Европейската общност България е на 19-то място по заболеваемост от Covid-19, което е под средното ниво. За последните 14 дни заболеваемостта в страната ни е 24,8 на 100 000 души. На Балканите по-ниска тя е единствено в Сърбия, докато в Черна гора е 256 на 100 000 души, в Македония е 68, в Турция − 27. Кунчев подчерта, че въпреки достигнатото от нас добро ниско ниво на заболеваемост, противоепидемичните мерки трябва да продължат масово да се спазват, тъй като процесът на разпространение на вируса е доста динамичен.

Ангел Кунчев

„При коронавируса смъртността е 6-7 пъти по-висока от тази при грипа. Затова отношението ни към този вирус трябва да е достатъчно сериозно, без да преминава в психоза, от каквато полза няма“, изтъкна държавният здравен инспектор.

В контекста на предстоящото начало на учебната година Кунчев посочи, че децата могат да се срещнат с вируса и в транспорта, и в магазина, и на улицата. „Противоепидемичните мерки, предвидени за училищата, ще ги превърнат в едни от най-безопасните места в обществото. Там можем да намалим риска до приемлива степен“, смята държавният здравен инспектор.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00