Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вярващи ще прекарат нощта на Кръстова гора

Снимка: архив

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници − Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна идват на Кръстова гора в Родопите. За това съобщава БНР Пловдив.

Тази година заради противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса, във всички храмове ще има дезинфектанти, а вътре ще бъдат допускани по-малко вярващи.

Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Християните идват преди празника, който е утре, за да пренощуват на святото място, където  се съхранява частица от Светия кръст Господен.

Снимки: архив

Още от категорията

Разходка в миналото на София

Още от дълбока древност София е средище на разнородни култури, народи и етноси, а най-важната причина за това е стратегическото ѝ местоположение – на кръстопът между Западна Европа и Близкия Изток. Глобалната трансформация на София започва след..

публикувано на 17.09.20 в 04:00

Фотоизложба проследява връщането на Южна Добруджа в пределите на България

„Добруджа 1940 г.“ се нарича откритата във Варна фотоизожба. Тя е част от събитията във връзка с 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на 7.09.1940 г. и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Събраният..

публикувано на 12.09.20 в 07:00

Стари радиоприемници разказват истории

Над 80 стари радиоапарата са изложени в Историческия музей в гр. Полски Тръмбеш, Северна България, до края на октомври. Мястото за тази интересна експозиция не е избрано случайно: „Целите и задачите на един исторически музей са да..

публикувано на 10.09.20 в 12:55