Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярващи ще прекарат нощта на Кръстова гора

Снимка: архив

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници − Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна идват на Кръстова гора в Родопите. За това съобщава БНР Пловдив.

Тази година заради противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса, във всички храмове ще има дезинфектанти, а вътре ще бъдат допускани по-малко вярващи.

Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Християните идват преди празника, който е утре, за да пренощуват на святото място, където  се съхранява частица от Светия кръст Господен.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05