Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 27 януари светът почита паметта на жертвите от Холокоста

С възпоменателни събития в София и Русе, с участието на  представители на Външно министерство, държавната администрация, академични изследователи, граждани и еврейски организации, България се присъединява към отбелязването на Международният ден в..

публикувано на 27.01.25 в 10:50

Бабинден: Когато традицията ни свързва с корените на живота

Днес е Бабинден - един от най-обичаните и автентични български празници, с дълбоки корени в народната традиция. Празнуван на 8 януари по нов стил, той е посветен на жените, които помагали на младите невести при раждането – бабите. Обичаят е..

публикувано на 08.01.25 в 05:05
Обичаят „Къпанки“ в село Реселец, до Червен бряг

Ивановден е сред любимите зимни празници

Българската православна църква днес почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Денят, посветен на св. Йоан, известен у нас като Ивановден, е веднага след празника Богоявление ,..

публикувано на 07.01.25 в 06:15