Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За вечния огън в центъра на София…

Снимка: БГНЕС

България ще я има, докато гори вечният огън на Незнайния войн“ –така българите обясняват на своите деца и внуци символът на монумента в центъра на София.

Непосредствено до храма „Света София“ е изграден саркофаг е изграден саркофаг, в който са поместени 15 гилзи със свещена земя от всички краища на България и тленните останки на незнайни воини от различни исторически значими места. По този начин паметникът се превръща в символ на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини. Там гори и неугасващ огън, свидетелство за признателността и почитта на потомците. Негов пазител е лъвът – олицетворение на силата и храбростта и част от герба на България.

Каква е историята на монумента на Незнайния войн и как той се е превърнал в сакрален символ на българската държава – прочетете в публикацията Паметникът – символ на непобедимото българско воинство, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Васил Горанов – художник с мисия

Голяма част от платната му пресъздават исторически събития и най-вече знакови моменти от българската история. Васил Горанов е един от най-разпознаваемите български художници на историческа тематика. Бъдещият майстор на четката печели първия си..

публикувано на 31.10.20 в 07:20

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10