Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

От 15 до 22 септември във Варна

Снимка: pixabay.com

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е като международно състезание за студентски филми, но бързо се превръща в професионален фестивал и се утвърждава като най-престижното събитие за професионално късометражно кино в региона.

Тазгодишното издание включва богата жанрова палитра от кратки филми, създадени в 38 държави. Общият им брой е 128, като голяма част от тях са печелили или са селектирани за участие в престижни фестивали като „Берлинале“ в германската столица, филмовите фестивали в Кан (Франция) и Локарно (Швейцария). 

Програмата включва няколко конкурса. Сред тях е „Сребърна принцеса“, в който ще се състезават 53 творби, а също – конкурс за документално и експриментално кино с 16 филма и студентския конкурс, който включва 28 заглавия. От 2017г. фестивалът е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите „Оскар“. 

И тази година номинираните филми ще бъдат представени в рамките на фестивала. Новото късометражно българско кино също е представено със селекция от 21 ленти. Фестивалът започва на 15 септември и продължава до 22 септември. 


Още от категорията

Художникът Стоил Мирчев - с юбилейна изложба в София

Творецът работи в областта на приложната графика, живописта и малката пластика. Произведенията, представени в изложбата му, подредена в галерията на Съюза на българските художници, на столичната улица „Шипка“ 6, са създадени през последните три..

публикувано на 19.09.20 в 05:00

"Къщата на София“ празнува с концерт и изложба, посветени на чудото Живот

Артистичното средище „Къщата на София“ празнува 3 години от своето създаване с музика и картини на артистичния тандем Емрах и Реджеп Якъбови. Празничната вечер е озаглавена „Вяра, надежда и любов“ и се осъществява в партньорство с фондацията на..

публикувано на 17.09.20 в 06:00

„Танда“ – наш филм за любов и самота е сред фаворитите за студентските Оскари

Танда е термин в тангото, който означава 4 парчета, изтанцувани с един и същи партньор. Така се нарича и документалната лента на младата Теодора-Косара Попова – студентка в НАТФИЗ, която има всички шансове да се сдобие с Оскар. Лентата й е сред трите..

публикувано на 15.09.20 в 09:08