Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

От 15 до 22 септември във Варна

Снимка: pixabay.com

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е като международно състезание за студентски филми, но бързо се превръща в професионален фестивал и се утвърждава като най-престижното събитие за професионално късометражно кино в региона.

Тазгодишното издание включва богата жанрова палитра от кратки филми, създадени в 38 държави. Общият им брой е 128, като голяма част от тях са печелили или са селектирани за участие в престижни фестивали като „Берлинале“ в германската столица, филмовите фестивали в Кан (Франция) и Локарно (Швейцария). 

Програмата включва няколко конкурса. Сред тях е „Сребърна принцеса“, в който ще се състезават 53 творби, а също – конкурс за документално и експриментално кино с 16 филма и студентския конкурс, който включва 28 заглавия. От 2017г. фестивалът е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите „Оскар“. 

И тази година номинираните филми ще бъдат представени в рамките на фестивала. Новото късометражно българско кино също е представено със селекция от 21 ленти. Фестивалът започва на 15 септември и продължава до 22 септември. 


Още от категорията

На фокус: самобитните кукери от с.Черган

Кукери от тунджанското село Чарган, област Ямбол, са на корицата на януарския брой на списанието "National Geographic" за България, съобщи кметът на общината Георги Георгиев. Кукерската група е основана през далечната 1938 г. и всяка зима..

публикувано на 16.01.21 в 05:25

Слободан Симич спечели литературната награда „Алеко – 2020“

В Свищов започнаха честванията на 158 години от рождението на Алеко Константинов. За 54-ти път бе връчена литературната награда „Алеко“. Тазгодишният носител на отличието за къс хумористичен разказ е сръбският психиатър, афорист и писател..

публикувано на 13.01.21 в 17:42
Мара Нонинска

Мара Нонинска била охулена за участието си в първия български филм

На 16 май 1910 г. от столичния „Модерен театър” потегля файтон с напомаден и нагизден сякаш в цирк екипаж. Пъстрата компания спира пред дома на уважавания търговец Димитър Съселов на ул. „Славянска”. Там – на паважа и пред погледите на събралата се..

публикувано на 13.01.21 в 12:23