Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

От 15 до 22 септември във Варна

Снимка: pixabay.com

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е като международно състезание за студентски филми, но бързо се превръща в професионален фестивал и се утвърждава като най-престижното събитие за професионално късометражно кино в региона.

Тазгодишното издание включва богата жанрова палитра от кратки филми, създадени в 38 държави. Общият им брой е 128, като голяма част от тях са печелили или са селектирани за участие в престижни фестивали като „Берлинале“ в германската столица, филмовите фестивали в Кан (Франция) и Локарно (Швейцария). 

Програмата включва няколко конкурса. Сред тях е „Сребърна принцеса“, в който ще се състезават 53 творби, а също – конкурс за документално и експриментално кино с 16 филма и студентския конкурс, който включва 28 заглавия. От 2017г. фестивалът е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите „Оскар“. 

И тази година номинираните филми ще бъдат представени в рамките на фестивала. Новото късометражно българско кино също е представено със селекция от 21 ленти. Фестивалът започва на 15 септември и продължава до 22 септември. 


Още от категорията

Бора Бабочи, Пролетни обреди, 2020, рисунка и монтаж върху картон

А – или без извинение: Изложба на албанско съвременно изкуство

От днес до 13.06.2021 г. в софийските галерия "Васка Емануилова" и галерия "DOZA" може да се види изложба на албанското съвременно изкуство "А – или без извинение". В изложбата участват единадесет автори, които дават лице на изкуството..

публикувано на 21.04.21 в 05:25

Писателят Георги Господинов с поредна международна награда

Българският писател Георги Господинов е получил наградата на фестивала "Узедомски литературни дни",  информира БНР "Хоризонт ". Литературният форум е кръстен на името на германския остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море, събиращ границите..

публикувано на 17.04.21 в 19:53

Призът за кино на Европейския парламент – с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 14.04.21 в 13:59