Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Танда“ – наш филм за любов и самота е сред фаворитите за студентските Оскари

Снимка: предоставена от Теодора-Косара

Танда е термин в тангото, който означава 4 парчета, изтанцувани с един и същи партньор. Така се нарича и документалната лента на младата Теодора-Косара Попова – студентка в НАТФИЗ, която има всички шансове да се сдобие с Оскар. Лентата й е сред трите номинации за чуждоезичен студентски филм на Филмовата академия на САЩ. А резултатите ще станат известни на 16 октомври т.г.  

Тангото не е само красив фон на нейната лента, то е вплетено в историите на четиримата й герои. Какво е общото между тях? „На пръв поглед това е страстта им към танца, но не само! Това са хора, избрали самотен житейски път, те търсят любовта, всеки по свой начин!“ – казва авторката пред Радио България. За Теодора-Косара тангото не е просто танц, а житейска философия. Самата тя танцува танго от години. Така се ражда идеята за документалния филм:„Тангото е начин на живот – продължава Теодора. – То привлича много особени хора, които по някакъв начин страдат, на които нещо им липсва и най-вече хора, които са самотни. И в тангото те откриват една много особена споделеност. Филмът е огледало на всички тези човешки емоции. Вярвам че добрият режисьор е преди всичко документалист, който се опитва да улови реалността, такава каквато е, и едва после може да я пресъздаде в игралното кино. Затова се занимавам с документалистика.“

Теодора-Косара
Всеки от персонажите на „Танда“ открива в танца нещо различно от другите. Авторката признава, че познава героите си още преди да се захване със заснемането на 24-минутната лента. Спира се е на историите им, защото най-силно са я развълнували. И още: 

„Този филм беше една домашна работа за НАТФИЗ, една добре свършена домашна работа, но не беше замислен като нещо повече. Освен това „Танда“ беше заснет буквално за една нощ. Аз организирах едно събитие, на което поканихме всички танцуващи танго в София. И повечето се отзоваха. Всъщност ние ги снимахме през цялото време. Интервютата записах преди това за няколко дни. Заради танцуващите хора, които трябваше да бъдат внимателно проследени, използвахме лека техника – фотоапарати вместо тежки камери.“ Новината, че е включена в номинациите за студентските Оскари й идва като „гръм от ясно небе“: 
 

„Честно казано аз съм изключително изненадана, че филмът изобщо стигна дотам, защото той не е по вкуса на Холивуд, поне не и в представите ми! „Танда“ не е някаква лъскава супер-продукция – категорична е Теодора-Косара. И не мислих, че те биха го оценили. Но явно филмът ги е докоснал. Вярвам, че това е един много различен филм. Фактът, че стигна толкова далеч, че е бил забелязан от Академията, ме обнадеждава … ще видим. Но за мен е достатъчно важно, че „Танда“ успя да стигне до хората и да ги развълнува.“В момента Теодора-Косара приключва снимките на последния си филм „Черешова задушница“. Той е заснет в Родопите и за разлика от „Танда“ е игрален. „Макар че в него също има елементи на документалистика!“ –  признава младата режисьорка.

Снимки: архив, предоставени от Теодора-Косара Попова

Още от категорията

Художникът Стоил Мирчев - с юбилейна изложба в София

Творецът работи в областта на приложната графика, живописта и малката пластика. Произведенията, представени в изложбата му, подредена в галерията на Съюза на българските художници, на столичната улица „Шипка“ 6, са създадени през последните три..

публикувано на 19.09.20 в 05:00

"Къщата на София“ празнува с концерт и изложба, посветени на чудото Живот

Артистичното средище „Къщата на София“ празнува 3 години от своето създаване с музика и картини на артистичния тандем Емрах и Реджеп Якъбови. Празничната вечер е озаглавена „Вяра, надежда и любов“ и се осъществява в партньорство с фондацията на..

публикувано на 17.09.20 в 06:00

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ ( IN THE PALACE International Short Film Festival ) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е..

публикувано на 14.09.20 в 22:25