Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Управителят на БНБ: Банките влязоха подготвени в кризата

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Българските банки влязоха в настоящата криза добре подготвени поради направеното през последните години. Това заяви управителят на Българска народна банка Димитър Радев при откриването на новата учебна година в УНСС, цитиран от БГНЕС. Радев посочи безпрецедентната по мащаба си проверка на качеството на активите на банките и стрес тестовете, проведени от БНБ и Европейската централна банка. 
По думите му още в началото на кризата банките са предприели допълнителни мерки за засилване ликвидността на банките. Добрата кондиция на банките им е позволила да създадат условия за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението. Основният инструмент, използван за тази цел, който все още е в сила, е т.нар. „частен мораториум“ върху плащанията по кредити. До момента по тази мярка отсрочване на плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв. /4,6 млрд. евро/.
След броени дни, на 1 октомври, Българската народна банка чрез банковия надзор ще стане първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната - Единният надзорен механизъм.

Още от категорията

Разработва се ново производство на стриди край морето

Нова ферма за аквакултури край Балчик ще произвежда до 5 тона стриди годишно, съобщават от Басейнова дирекция „Черноморски район“. Постъпилото в деловодството ѝ инвестиционно предложение е на дружество от Каварна и то не противоречи на програмата от..

публикувано на 30.09.20 в 06:15

10 са финалистите в конкурса „Мениджър на годината“

Търговията на дребно и технологиите са най-силно застъпените сектори, сред компаниите-финалисти в „Мениджър на годината“ 2020 . Броят на заявилите участие в престижния конкурс бе 40, като до финала достигнаха 10 – представители на 5 български и 5..

публикувано на 29.09.20 в 11:07

Посланикът на Испания Алехандро Поланко се срещна с българския бизнес

На среща в Българската търговско-промишлена палата Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, представи новия ръководител на Търговската служба към посолството в София, Роберто Руис. Пред председателя на БТПП Цветан Симеонов..

публикувано на 28.09.20 в 17:22