Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на мановия мед - „черното злато на Странджа“

Снимка: архив инициатори

На прага на есента на преден план излиза грижата за укрепване на организма и на имунната система. А какво по-добро решение за това от разходките сред природата, в съчетание с ползотворните свойства на мановия мед, например! В Странджа планина можете да комбинирате и двете. 

Местни предприемачи са разработили специален маршрут, който представя отблизо странджанския манов мед и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа - казват организаторите на местните турове. В тях се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.

Странджанският манов мед е с доказани лечебни свойства и отдавна се е наложил като част от туристическото лого на планината. Не случайно го наричат „черното злато на Странджа“! През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. Произвежда се от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.

Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми - от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.

Успоредно с посещенията на пчелините, туристите опознават и вътрешността на планината, нейните древни светилища, традиции, природа и местна кухня.

Снимки: архив организотори



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05