Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

320 цветни хвърчила красят Самоводската чаршия

Снимка: БТА

От 18 до 23 септември 2020 г. Велико Търново e домакин на десетото издание на "Нощ на Самоводската чаршия" и на Фестивала на занаятите. Дългоочакваните културни събития съчетават по артистичен начин музика, занаяти и съвременно изкуство.

Празникът обещава много емоции и богата артпрограма на жителите на старата столица и гостите на града.

Самоводската чаршия е известна със своите колоритни работилнички, в които майстори демонстрират предавани през поколения занаяти.  В дните на фестивала 70 творци от цялата страна демонстрират ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти и др.  Ще се предлага и голямо разнообразие от био храни.

А за доброто настроение на гостите имат грижата уличните артисти. За целта те са подготвили разнообразна развлекателна програма, като духова музика, концерти на открито, хора и пр. И още - за първи път на празника  гостува Циркова академия София. Малки и големи могат да се обучават в  работилници по жонглиране, акробатика и пантомима. Сред дългоочакваните събития е и огненото шоу, което вечерта на 20-ти септември ще озари центъра на старопрестолния град.

Но най-атрактивни са 320-те многоцветни хвърчила, които красят Самоводската чаршия, превръщайки се в колоритен щрих към празника.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

България и Турция обсъждат развитието на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Турция. В Истанбул тя ще се срещне с турския си колега Мехмет Ерсой, с когото ще обсъдят сътрудничеството в сектора, който е от голямо значение за икономиките и на двете..

публикувано на 22.10.20 в 06:10

Въвеждат единни противоепидемични правила в зимните ни курорти

Министерството на туризма въвежда единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Така ще се гарантира здравето и безопасността на туристите, а България ще защити статута си на здравословна и сигурна..

публикувано на 21.10.20 в 14:30

Българите предпочетоха родината през лятото, туроператорите вече гледат към зимния сезон

69,2% от българите признават, че страната ни е била първи избор за лятна почивка тази година . Това показва съвместно изследване на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм, проведено по телефона сред 1000 българи. Според данните 26,3% от..

публикувано на 19.10.20 в 14:48