Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радослав Стоименов: „В шоуто е много важно да се спазва мярката“

Снимка: архив

Социалната изолация през тези месеци изостри желанието ни за повече забавни музикални приключения. Радослав Стоименов, известен с артистичното име Радо Шоу, се вписва чудесно в този многолик жанр. В артистичната си дейност той е събрал качествата си на певец, актьор, шоумен, аниматор, вариететен изпълнител. Подобна симбиоза от таланти изисква много умения, познания за различните жанрове, които Радо Шоу култивира в годините. Още от дете се занимава с народна, оперна, оперетна и поп музика, опитва в сферата на имитацията, участва в циркови програми.

Тази година шоуменът отбелязва 30 години на артистичната си дейност и 10 години като ръководител на дамската певческа група „Наслада“.Камерната формацията обединява жени, влюбени в хубавата песен, а репертоарът ѝ включва народна музика, градски шлагери, църковни образци. Концертните им изяви често са включени в културния афиш на Столична община. Със спомени и мечти, назад в години, Радослав Стоименов – Радо Шоу споделя за Радио България:

Още от малък се занимавам с музика. Купиха ми голям акордеон. В началото нямах много желание, но постепенно се отключи любовта ми към музиката. Започнах и занимания по пиано, пеене, актьорско майсторство. Станах ученик на големия оперен певец и педагог Събин Марков. До днес с многожанровия си репертоар имам много изяви в различните поприща на музикалното изкуство. Имам вродено вътрешно чувство за импровизация. Когато отивам на концерт или когато съм част от по-голяма програма и виждам, че нещо трябва да се промени, реагирам спонтанно, за да станат нещата както трябва. Издадох и една книга, която нарекох „Шоуто на малкия артист“, която описва интересни и забавни случки от моя живот и творческа дейност. Много спомени имам. Един от тях е свързан със солистката на Музикалния театър, оперетната прима Зорка Димитрова и партньора ѝ Огнемир Павлов. Веднъж им акомпанирах, а те така хубаво играеха и пееха в дует, че в един момент забравих да засвиря. Толкова бях впечатлен от тях. Тогава Огнемир съвсем елегантно ме извади от това състояние.“В шоуто, и изобщо в сценичните изкуства, е много важно да се спазва мярката,
казва Радо Шоу и допълва:

„Успях в своя живот да се докосна до големи певци, музиканти. За мен е много важно да не се минава границата. Там е успехът. Иначе се отива в другата крайност и се стига до кич. Мисля, че още не съм разгърнал напълно своя актьорски талант. Участвал съм с малки роли във филми, но се надявам да получа нови интересни предложения. Много се радвам на контактите си с публиката. Пожелавам на всички хора, които обичат изкуствата, да са живи, здрави, успешни и да продължаваме напред заедно!“


Още от категорията

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската..

публикувано на 15.10.20 в 07:35

Почит към Милчо Левиев от Биг бенда на БНР

Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев (1937-2019). Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев -..

публикувано на 14.10.20 в 15:22
Ванг Йе

Певец от Китай спечели ГРАН ПРИ на арт фестивала в Боровец

Ванг Йе, докторант по класическо пеене и доскорошен специализант в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/, спечели ГРАН ПРИ в направление „Класическо пеене и вокални ансамбли“ на „Дните на..

публикувано на 13.10.20 в 16:35