Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Спазваме парламентарното решение за АЕЦ “Белене”

Снимка: БГНЕС

“Процедурата за търсене на стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене" е на етап връчен информационен меморандум на пет големи фирми”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. От най-големите играчи интерес са проявили Китай, Корея, Русия и САЩ и именно на техни фирми е връчен меморандумът за процедурата по изграждането на атомната централа.

“Стриктно спазваме решението на парламента да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип”, каза още министърът. Що се отнася до това дали страната ни ще се превърне в износител на оборудване за ядрени централи, Теменужка Петкова припомни факт от 2007 г., когато управляваше кабинетът на Сергей Станишев. По думите й, “не правителството на ГЕРБ продаде обратно на Русия старото оборудване за проекта АЕЦ "Белене"


Още от категорията

Оптимистична теория за българското земеделие

Управлението на риска в земеделието е важен аспект за устойчиво развитие на сектора. Освен климатът и болестите, които са основни рискове при растениевъдството и животновъдството, в уравнението се намесва и още един фактор- пазарните рискове. Това..

публикувано на 27.10.20 в 06:25

Проектобюджетът за 2021 – високи харчове и много въпросителни

Проектобюджетът за 2021 година, внесен за обсъждане в Народното събрание от Министерството на финансите, предизвика противоречиви реакции и известно недоумение сред финансистите в страната. Може би най-краен в оценката си е бившият..

публикувано на 23.10.20 в 10:38

След края на кризата на сцената ще излязат социалните предприемачи

Близо 4700 организации у нас се определят като социални предприятия и с дейността си допринасят за 1-2% от брутния ни вътрешен продукт. В същото време секторът на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз формира 7-8% от националното..

публикувано на 21.10.20 в 10:05